Abstract | U ovom su radu provedene fizikalno-kemijske analize, istraživana je mikrobiološka ispravnost, te naposljetku senzorska ocjena uzoraka piva. Fizikalno-kemijske analize su pokazale da je ispitivano pivo bilo izvrsne kakvoće, jer su svi ispitivani parametri, koji su važni za kakvoću piva (alkohol i ekstrakt (5,25% v/v), boja (7,30 EBC), pH (4,36), koloidna stabilnost, udjel diacetila, te koncentracija CO2 i O2) bili u skladu s propisima. Mikrobiološka ispitivanja su pokazala da nisu bile prisutne bakterije iz rodova Lactobacillus i Pediociccus, koje su najčešći zagađivači piva. Uživanje u pivu može se izraziti mnogim osjetima. Udjel alkohola, nutritivna vrijednost, boja, bistroća, izostajanje mutnoće i nekontroliranog pjenjenja, te nastajanje i održavanje čvrste pjene, pridonose uživanju u pivu, ali su okus, miris i aroma parametri koji određuju prihvatljivost gotovog proizvoda. Senzorskom analizom uzoraka piva, ocjenjivanjem uzoraka ocjenama od 1 do 5, pivo je ocijenjeno prosječnom ocjenom vrlo dobar (4). |
Abstract (english) | In this work the chemical and physical analysis, microbiology testing, and finally sensory assessment were performed. All determinations for the beer quality of most important parameters (content of alcohol and original extract (5.25%), beer colour (7.3 EBC units), pH (4.36), colloidal stability, diacetyl, CO2 and O2 content), were done and obtained results complied with regulations. Microbiological tests have shown that they were not present bacterial from the genera Lactobacillus and Pediococcus, which are common contaminants of beer. Alcoholic content, nutritive value, colour, clarity, the absence of have, the formation and retention of a good head of foam, and the absence of gushing, all contribute to the enjoyment, but it is the flavour, the taste and aroma, which really determine the acceptability of the beer. In this work sensory assessment of beer by evaluation of samples with rating from 1 to 5 shows very good (4) organoleptic quality of tested samples. |