Abstract | Zadatak rada je provesti mljevenje začina, odrediti njihov granulometrijski sastav, procijeniti prihvatljivost uzoraka za korištenje u smjesi za oblaganje i izmiješati bazne smjese za oblaganje. Svrha rada je dobiti osnovnu smjesu odgovarajuće kvalitete i sastava pogodnu za dobivanje smjese za oblaganje pilećeg mesa. Analizirani su uzorci peršina, ružmarina, bosiljka, lovora, korijandra, mažurana, origana, estragona i timijana, kukuruznog brašna i soli. Mljevenje začina je provedeno pomoću miksera Mill Tip MM 301 tijekom 20, 40 i 60 sekundi. Sijanje je provedeno pomoću uređaja „Analysette 3“ kroz sita veličine očica 500, 315, 250, 200, 160 i 125 μm. Uzorci kukuruznog i rižinog brašna, Fibrex-a i pektina su miješani u 4 smjese, u miješalici na 42 okretaja kroz 72 sekunde. Rezultati mljevenja su prikazani slikama. Rezultati dobiveni sitenom analizom prikazani su grafički kao diferencijalna i integralna sitena analiza. Temeljem rezultata granulometrijske analize procijenjena je prihvatljivost uzoraka za korištenje u smjesi za oblaganje pilećeg mesa. |
Abstract (english) | The task of this work is to perform spices grinding in order to determine their granulometrical composition, to evaluate acceptability of individual samples for use in coating mixture and to mix up basic coating mixtures. The purpose of the work is to, on the basis of the above mentioned actions, process basic mixture of appropriate quality and composition suitable for processing coating mixture for chicken meat. Analyzed were samples of parsley, rosemary, basil, laurel, coriander, marjoram, oregano, estragon, thyme, corn flour and salt. Milling was conducted using a mixer Mill Tip MM 301 during 20, 40 and 60 seconds. Sieving analysis was conducted using the device "Analysette 3" model Pro. Sieves sizes used were 500, 315, 250, 200, 160 and 125 μm. Samples of corn flour, rice flour, Fibrex and pectin were mixed in 4 basic mixtures, in blender at 42 rpm during 72 seconds. The milling results are shown on the pictures. Sieving analysis results are shown graphically as a differential and integral sieving analysis. |