Abstract | U ovom radu određen je kemijski sastav kestena iz različitih prirodnih staništa. Prikupljeno je 80 uzoraka sa područja: Combai (Italija), Pazin, Bosiljevo, Karlovac, Petrova gora (Hrvatska), Macelj, Tisovac (Slovenija) i Cazin (Bosna i Hercegovina). Dobiveni rezultati su: maseni udio vode od 54,54-61,20%, ostali parametri izraženi su na suhu tvar: maseni udio sirovih masti kretao se od 2,11-3,45%, maseni udio bjelančevina od 3,79-4,74%, maseni udio pepela od 2,50-3,61% i maseni udio ugljikohidrata od 88,74-90,78%. Analiza varijance (ANOVA) pokazala je da po svim analiziranim parametrima postoje statistički značajne razlike između prirodnih staništa pitomog kestena, dok unutar samih staništa između uzoraka ne postoje statistički značajne razlike. |
Abstract (english) | In this paper the chemical composition of chestnut from different natural habitats was determinated. 80 samples were collected from the area of Combai (Italy), Pazin, Bosiljevo, Karlovac, Petrova gora (Croatia), Macelj, Tisovac (Slovenia), and Cazin (Bosnia and Herzegovina). Results showed that water content ranged from 54,54-61,20%, other parameters were expressed on dry matter: crude fat ranged from 2,11-3,45%, protein ranged from 3,79%-4,74%, ash ranged from 2,50%-3,61% and carbohydrate ranged from 88,74%-90,78%. According to all analyzed parameters ANOVA showed statistically significant differences between the distribution area of chestnut but no statistically significant differences within each area. |