Abstract | Primarni cilj ovoga rada bio je utvrditi može li se kontroliranim unosom vitamina B12 utjecati na poboljšanje koncentracije serumskog vitamina B12 te posljedično utjecati na snižavanje koncentracije homocisteina (Hcy) i na promjene u koncentracijama biokemijskih biljega koštane pregradnje u vegetarijanaca s početnim koncentracijama Hcy u plazmi >10 μmol/L te nižim početnim koncentracijama vitamin B12 u serumu (<300 pg/mL). Sekundarni cilj rada bio je utvrditi i usporediti nutritivni status te kvalitetu koštanog tkiva u vegetarijanaca i omnivora. U deskriptivno istraživanje, iz kojeg se radio probir, uključeno je 209 ispitanika (85 vegetarijanaca i 124 omnivora), oba spola, dobi ≥21 godinu. U randomizirani, dvostruko slijepi, placebom kontrolirani dio istraživanja, koji se provodio 6 tjedana, uključeno je 30 ispitanika vegetarijanaca, oba spola, prosječne dobi 33,3 ± 8,5 godina. Utvrđeno je da vegetarijanci u odnosu na omnivore imaju očekivano niže koncentracije vitamina B12 u serumu (p<0,001) te više koncentracije Hcy u plazmi (p=0,003); niži indeks tjelesne mase (p<0,001); manji opseg struka (p<0,001) i udio masnog tkiva (p<0,001); višu koncentraciju folata u serumu (p<0,001) te nižu mineralnu gustoću kostiju. Intervencija dnevnim unosom vitamina B12 u dozi 500 μg/dan kroz 6 tjedana rezultirala je značajnim povećanjem koncentracije vitamina B12 u serumu (p=0,002), smanjenjem koncentracije Hcy u plazmi (p=0,023), te povećanjem koncentracije folata u eritrocitima (p=0,027), dok za promjene u koncentracijama biljega koštane pregradnje nije utvrđena značajna promjena. Usporedbom s intervencijom dvostruko većom dozom vitamina B12 koja je trajala 10 tjedana duže, može se zaključiti da duži period primjene suplementacije potencijalno može utjecati na biokemijske biljege koštane pregradnja, te da je početna koncentracija serumskog vitamina B12 važnija za konačan rezultat od same intervencijske doze. Potrebna su daljnja istraživanja sa ciljem definiranja prikladnog koštanog biljega koji bi ukazivao na povezanost i utjecaje vitamina B12, Hcy i kvalitete kostiju. |
Abstract (english) | The aim of this study was to determine whether a controlled intake of vitamin B12 could affect increase of the serum vitamin B12 concentration, reducing of the plasma homocysteine (Hcy) concentration and cause change in biochemical markers of bone turnover in vegetarian population with Hcy concentrations >10 μmol/L and lower concentration of vitamin B12 (<300 pg/mL). Additionally the objective was to determine and compare the nutritional status and bone quality in vegetarians and omnivorous. The study included 209 patients (85 vegetarian and omnivorous 124), both sexes, aged ≥21 years. In a randomized, double-blind, placebo-controlled part of the study, which lasted for 6 weeks, 30 patients vegetarians were included, both men and women, average age 33.3 ± 8.5 years. It was confirmed that vegetarians have lower concentrations of serum vitamin B12 (p<0.001) and higher concentration of plasma Hcy (p=0.003); lower body mass index (p<0.001); smaller waist circumference (p<0.001), lower body fat (p<0.001), higher concentrations of folate in serum (p<0.001) and lower bone mineral density compared to omnivores. Supplementation with vitamin B12 in a dose 500 mg/day for 6 weeks resulted in an increase of the serum vitamin B12 concentration (p=0.002), decrease in plasma Hcy concentrations (p=0.023), and increase concentration of folate in erythrocytes (p=0.027), while there were no significant changes in markers of bone turnover. Compared with the other experiment where supplementation with twice the dose of vitamin B12 and 10 weeks longer was performed can be concluded that the supplementation duration can have a better impact on markers of bone turnover. Also is concluded that for the effect of the vitamin B12 supplementation more important than supplementation dose is the initial concentration of serum vitamin B12. Further researches are needed in order to define adequate bone marker for testing the relationships between vitamin B12, Hcy and bone quality. |