Abstract | Pravilna prehrana je naročito važna u fazama intenzivnog rasta i razvoja. S obzirom da djeca koja pohađaju dječji vrtić tamo provode 8-10 sati dnevno, prehrana u takvim ustanovama mora biti odgovarajuće kvalitete. Cilj ovoga rada je bio utvrditi energetsku i nutritivnu vrijednost jelovnika u gradskim i privatnim dječjim vrtićima, procijeniti usklađenost energetske i nutritivne vrijednosti jelovnika s preporukama te dati prijedloge za poboljšanje kvalitete jelovnika. Udio energije, makro- i mikronutrijenata uglavnom zadovoljava potrebe djece u dobi 1-3 godine, dok je za djecu u dobi 4-6 godina nezadovoljavajući. Statistički značajna razlika između gradskog i privatnog dječjeg vrtića je utvrđena u sadržaju ugljikohidrata (p=0,003), prehrambenih vlakana (p=0,002), fosfora (p=0,033), željeza (p<0,001) te vitamina B1 (p=0,071) i B3 (p=0,008). Količina voća, mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda te žitarica i proizvoda od žitarica se statistički značajno razlikovala između gradskog i privatnog dječjeg vrtića. Količine žitarica i proizvoda od žitarica su veće u gradskom dječjem vrtiću, a količine voća, mesa te mlijeka i mliječnih proizvoda su veće u privatnom dječjem vrtiću. Da bi jelovnici bili prikladni i za djecu dobi 4-6 godina potrebne su korekcije jelovnika povećanjem količine postojećih namirnica i uvođenjem novih namirnica kao što su orašasti plodovi, sjemenke i neke vrste mahunarki. |
Abstract (english) | Healthy diet is particularly important in the stages of intense growth and development. Given that children attending kindergartens spend there 8-10 hours daily, diet should be of adequate quality. The aim of this study was to determine energy and nutritive value of the menu in public and private kindergartens, to evaluate the consistency of the menu with recomended values and provide suggestions for improving menu quality. The share of energy, macro- and micronutrients mostly satisfies the needs of children aged 1-3 years, while for children aged 4-6 years, is unsatisfactory. The statistically significant difference between public and private kindergartens was established in the content of carbohydrates (p=0,003), dietary fibers (p=0,002), phosphorus (p=0,033), iron (p<0,001) and vitamins B1 (p=0,071) and B3 (p=0,008). The amount of fruit, meat, milk and dairy products and cereals and cereal products was statistically significantly different between public and private kindergartens. The amount of cereals and cereal products are higher in public kindergarten, and the amount of fruit, meat and milk and diary products are higher in private kindergarten. For menus to be suitable for children aged 4-6 years, menu corrections are needed by increasing the amount of existing groceries and introducing some new groceries like nuts, seeds and some legumes. |