Abstract | Kvasci predstavljaju neiskorišteni izvor antagonističkog djelovanja prema drugim mikroorganizmima. Antagonističke interakcije iznjedrile su koncept biokontrole, prilikom čega bi se jedna vrsta mikroorganizma mogla koristiti kako bi se inhibirao rast i preživljavanje druge, manje poželjne vrste. Tijekom posljednjih 20 godina otkriveno je nekoliko vrsta kvasaca koje pokazuju snažno antagonističko djelovanje protiv plijesni. Pojava plijesni na prehrambenim proizvodnima, krmi, ali i u okolišu kao posljedicu može imati negativan učinak na zdravlje ljudi i životinja. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti utjecaj odabranih sojeva kvasaca (Saccharomyces cerevisiae 5, Saccharomyces cerevisiae DSMZ, Saccharomyces bayanus 8, Saccharomyces uvarum 20, Hanseniaspora uvarum S138, Kluyveromyces marxianus DS12 i Pichia guilliermondii ZIM) na rast toksikotvornih plijesni (Aspergillus ochraceus 402, Aspergillus carbonarius 408, Penicillium nordicum 701 i Penicillium verrucosum 702). Rast plijesni u kontrolnim uzorcima te u prisutnosti odabranih sojeva kvasaca, ispitivan je tijekom 10 dana inkubacije, mjerenjem promjera porasle kolonije plijesni na čvrstoj hranjivoj podlozi. Dobiveni rezultati pokazuju potencijalnu primjenu kvasaca za biokontrolu rasta plijesni, a kao najbolji primjeri ističu se P. guilliermondii ZIM koji je inhibirao rast plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium za 63,4 %, odnosno 68,3 % već nakon 3 dana uzgoja. S. cerevisiae DSMZ je inhibirao rast plijesni iz rodova Aspergillius i Penicillium za 74,7 %, odnosno 54,4 %, ali nakon 10 dana uzgoja. |
Abstract (english) | Yeasts represet an unused source of antagonistic agents against other microorganisms. Antagonistic interactions have spawned the concept of biocontrol, in which one species of microorganism could be used to inhibit the growth and survival of another, less desirable species. Over the last 20 years, several types of yeast have been discovered that show strong antagonistic action against molds. The appearance of mold on food products, feed and in the environment can have a negative effect on human and animal health. The aim of this study was to investigate the influence of selected strains of yeast (Saccharomyces cerevisiae 5, Saccharomyces cerevisiae DSMZ, Saccharomyces bayanus 8, Saccharomyces uvarum 20, Hanseniaspora uvarum S138, Kluyveromyces marxianus DS12 and Pichia guilliermondii ZIM) on the growth of toxic molds (Aspergillus ochraceus 402, Aspergillus carbonarius 408, Penicillium nordicum 701 and Penicillium verrucosum 702). Mold growth in control samples and in the presence of selected yeast strains was examined during 10 days of incubation, by measuring the diameter of the grown mold colony on a solid nutrient medium. The obtained results show the potential use of yeast for biocontrol of mold growth and the best examples are P. guilliermondii ZIM which inhibited the growth of molds of the genera Aspergillus and Penicillium by 63.4% and 68.3% after just 3 days of cultivation. S. cerevisiae DSMZ inhibited the growth of molds from the genera Aspergillius and Penicillium by 74.7% and 54.4%, respectively, but after 10 days of cultivation. |