Abstract | Cilj ovog rada bio je optimizirati parametre ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) za izolaciju fenolnih spojeva i biljnih pigmenata iz lista pasjeg trna (Hippophae rhamnoides L.). Uz 70 %-tni etanol kao otapalo, ispitan je utjecaj temperature (40, 60 i 80 ℃), snage mikrovalova (300, 500 i 700 W) i vremena ekstrakcije (5, 10 i 15 min). Maseni udjeli analiziranih spojeva određeni su spektrofotometrijski, a prosječne vrijednosti iznose: ukupni fenoli 85,34 mg GAE gˉ¹, ukupni klorofili 1,15 mg gˉ¹, klorofil a 0,73 mg gˉ¹, klorofil b 0,42 mg gˉ¹, ukupni karotenoidi 0,29 mg gˉ¹. Također, određena je antioksidacijska aktivnost FRAP metodom s prosječnom vrijednošću 802,35 μmol TE gˉ¹. Statistička analiza je pokazala kako sva tri varirana parametra ekstrakcije statistički značajno utječu (p < 0,05) na masene udjele bioaktivnih spojeva i vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta. Najveći prinos ukupnih fenola dobiven je pri 60 °C/500 W/15 min, ukupnih klorofila pri 60 °C/700 W/10 min te ukupnih karotenoida pri 80 °C/700 W/5 min, a najviša vrijednost antioksidacijskog kapaciteta dobivena je pri 80 °C/500 W/10 min. |
Abstract (english) | The aim of this study was to determine the optimal conditions for the isolation of phenolic compounds and plant pigments from sea buckthorn leaves using microwave-assisted extraction (MAE). Using 70 % ethanol as solvent, the influence of temperature (40, 60 and 80 ℃), microwave power (300, 500 and 700 W) and extraction time (5, 10 and 15 min) was examined. Mass fractions of analyzed compounds were determinated spectrophotometrically with average values: total phenols 85.34 mg GAE gˉ¹, total chlorophyll 1.15 mg gˉ¹, chlorophyll a 0.73 mg gˉ¹, chlorophyll b 0.42 mg gˉ¹, total carotenoids 0.29 mg gˉ¹. In addition, the antioxidant activity was determined by FRAP assay with an average value of 802.35 μmol TE g-1. Statistical analysis showed that all three varied extraction parameters had a statistically significant effect (p<0.05) on the mass fractions of bioactive compounds and the values of antioxidant capacity. The highest yield of total phenols was obtained at 60 °C/500 W/15 min, total chlorophylls at 60 °C/700 W/10 min, total carotenoids at 80 °C/700 W/5 min and the highest value of antioxidant capacity was determined at 80 °C/500 W/10 min. |