University of Zagreb Faculty of Food Technology and Biotechnology (Department of Food Engineering) (Laboratory for Technology of Fruits and Vegetables Preservation and Processing)
Scientific / art field, discipline and subdiscipline
BIOTECHNICAL SCIENCES Food Technology
Description (croatian)
U okviru ovog projekta provedbom niza aktivnosti cilj je kroz održive pristupe razviti strategiju iskorištavanja biopotencijala nusproizvoda bobičastog voća, odnosno komine i lista te njihovu primjenu u različitim segmentima prehrambene industrije u skladu s načelima održivosti i kružne ekonomije. Cilj je provesti istraživanja koja vode ka dubljem razumijevanju korelacije pojedinih skupina fenolnih spojeva u ekstraktima nusproizvoda bobičastog voća i njihovog biološkog djelovanja, kako bi se odabirom uvjeta ekstrakcije, prvenstveno sastava otapala, dobili ekstrakti s većim biološkim djelovanjem. Nadalje, znanstveni doprinos ovog istraživanja povezan je i s generiranjem novih znanja o održivim principima iskorištavanja bioaktivnih molekula iz lista i komine bobičastog voća s naglaskom na sinergijske učinke predtretmana i naprednih tehnika ekstrakcije te mehanizama njihovog djelovanja koji omogućavaju veći prinos ciljnih skupina fenolnih spojeva specifičnog djelovanja. Primjerice, ekstrakti koji sadrže veće udjele proantocijanidina mogu poslužiti kao baza za proizvodnju prirodnih mikrobiocida, a istraživanjem će se utvrditi efikasnost njihove primjene u produljenju trajnosti minimalno procesiranog bobičastog voća. Za ekstrakte koji pokažu značajno antioksidacijsko, antiproliferativno i protuupalno djelovanje definirat će se optimalni uvjeti stabilizacije sušenjem raspršivanjem za kreiranje prahova koje se može učinkovito primijeniti u razvoju novih formulacija dodataka prehrani i funkcionalnih proizvoda.