Abstract | Ružmarin se istražuje zbog antibakterijskih, antioksidativnih, antiupalnih te antitumorskih svojstava. Cilj ovog istraživanja bio je testirati utjecaj različitih netoksičnih koncentracija vodenog ekstrakta listova ružmarina (0,05x, 0,1x, 0,2x, 0,5x, 1x, 2,5x i 5x) na vijabilnost, primarna i trajna genomska oštećenja humane stanične kulture skvamoznog epitela jezika CAL27 te istražiti postojanje zaštitnog učinka prilikom izlaganja tretiranih stanica oksidativnom stresu. Primarna oštećenja analizirana su alkalnim komet testom nakon 1-satnog tretmana stanica , a zaštitni učinak ispitan je nakon što su oksidacijska oštećenja genoma izazvana 5-minutnim izlaganjem 0,25 i 0,50 μM vodikovom peroksidu. Nakon 4-satnog izlaganja ekstraktu ružmarina različitih koncentracija, nastala trajna oštećenja te utjecaj na proliferaciju analizirani su mikronukleus cytome testom. Ružmarin nije imao utjecaja na vijabilnost stanica, ubrzao je proliferaciju stanica te povećao frekvenciju mikronukleusa u koncentracijama do 1x. Od 0,5x i 1x naviše je uzrokovao značajna primarna oštećenja DNK, povećao apoptotični, a zatim nekrotični učinak, ali je u svim koncentracijama pokazao zaštitni učinak od oksidativnog oštećenja. Rezultati ukazuju na to da bi se dosad prihvaćena koncentracija ekstrakta lišća ružmarina u jednoj šalici čaja trebala smanjiti za pola. |
Abstract (english) | Rosemary is investigated due to its antibacterial, antioxidative, anti-inflammatory and anti-tumor properties. The aim of this study was to test the influence of different non-toxic concentrations of the tea extract extracted from rosemary leaves (0,05x, 0,1x, 0,2x, 0,5x, 1x, 2,5x and 5x) on the viability, primary and permanent genomic damage of squamous tongue epithelium CAL27 human cell culture and to detect protective effect while exposing treated cells to oxidative stress. Primary lesions were analyzed by alkaline comet assay 1 hour after cells treatment and the protective effect was tested after 5-minute exposure to 25 and 50 μM peroxide. After 4-hour exposure to the different concentrations of rosemary extract, permanent damage and the effect on proliferation were analyzed by micronucleus cytome test. Rosemary had no effect on cell viability, but accelerated cell proliferation and increased micronucleus frequency in doses up to 1x. From 0,5x and 1x upwards, it has caused significant primary DNA damage, increased apoptotic and then necrotic effect, but showed at all concentrations the protective effect of oxidative damage. The results suggest that the concentrations of rosemary leaves used in a single cup of tea should be reduced by half. |