Abstract | Linearno optimiranje korišteno je za dobivanje optimalnog jelovnika prilikom planiranja prehrane za osobe oboljele od psorijaze. Cilj rada je pomoću LINDO programa dobiti optimalni jelovnik koji zadovoljava dnevne potrebe za selenom, omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D koji su se u istraživanjima pokazali kao kritični mikronutrijenti kod osoba oboljelih od psorijaze. Pomoću danske baze o kemijskom sastavu namirnica osmišljeno je pet dnevnih jelovnika. Prilikom optimiranja jelovnika korišteno je 25 varijabli (5 zajutraka, 5 doručaka, 5 ručkova, 5 užina i 5 večera). Ograničenja postavljena u LINDO programu odnosila su se na unos energije, masti i zasićenih masnih kiselina te udio mikronutrijenata (selen, vitamin D, omega-3 masne kiseline, folate). Kombiniranjem svih navedenih varijabli moguće je dobiti 3125 kombinacija jelovnika. Korištenjem LINDO programa dobivena su tri optimalna rješenja za tri postavljene funkcije cilja. Ovo je pokazatelj kako je slaganje jelovnika vrlo kompleksan posao, koji niti uz računalne alate ne daje beskonačan skup mogućih jelovnika koji su u velikoj mjeri usklađeni s ograničenjima te i dalje nutricionist mora procijeniti energetsko-nutritivnu prihvatljivost dnevne ponude. |
Abstract (english) | Linear optimization was used to obtain an optimal menu in diet planning for people with psoriasis. The aim of the study is to use the LINDO program to obtain an optimal menu that meets the daily needs for selenium, omega-3 fatty acids and vitamin D, which have been shown to be critical micronutrients in people with psoriasis. Using a Danish food composition database, five daily menus were designed. In the optimization, 25 variables were used (5 breakfasts, 5 breakfasts, 5 lunches, 5 snacks & 5 dinners). The restrictions set, in the LINDO program, referred to the intake of energy, fats (total), saturated fatty acids and the share of micronutrients (selenium, vitamin D, omega-3 fatty acids, folate). Combining all the above mentioned variables, it is possible to obtain 3125 daily menu combinations. Using the LINDO program, three optimal solutions were obtained for the three set goal functions. This is an indication that arranging menus is a very complex job, which, even with computer tools, does not provide an infinite set of possible menus which are largely aligned with the restriction and the nutritionist still has to assess the energy and nutritional acceptability of a daily offer. |