Abstract | Svrha ovoga rada bila je istražiti učinke mediteranske i standardno hipolipemičke dijete na antropometrijske i biokemijske pokazatelje u osoba s rizičnim čimbenicima za razvoj srčanožilnih bolesti. U istraživanje je bilo uključeno 124 pretile osobe oba spola (92 žene i 32 muškarca) koje su dobrovoljno pristupile strukturiranom programu mršavljenja, prosječne dobi (47,5±12,42 godina) i prosječnog indeksa tjelesne mase (41,6±7,32 kg/m²), randomizirani u dvije skupine, mediteransku (n=63) i standardnu hipolipemičku (n=61) skupinu. Na temelju provedenog istraživanja u 12 mjeseci praćenja, provedena je opsežna statistička analiza utjecaja promjene prehrambenih navika na tjelesnu masu i biokemijske parametre. Studiju je završilo 84 (67,7 %) ispitanika sa svim praćenim biokemijskim rezultatima, uz detaljno obrađenih 79 anketnih upitnika. Ispitanici su bili uključeni u multidisciplinarni strukturirani program Dnevne bolnice za pretile osobe u trajanju od 5 dana s ciljem promjene prehrambenih i životnih navika te usvajanje pravilne prehrane. Korištene su standardne antropometrijske metode za mjerenje tjelesne visine, mase i opsega struka te laboratorijske metode za određivanje HbA1c-a, glukoze, ukupnog kolesterola, HDL-a, LDL-a, triglicerida, CRP-a i urata. Statistički podatci obrađeni su korištenjem softverskog paketa i informatičkog programa „Dijetetičar“. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je mediteranska prehrana učinkovitija nasuprot standardno hipolipemičke dijete u smanjenju tjelesne mase (-10,2 kg / -8,9 kg), indeksa tjelesne mase (-3,8 kg/m² / -3,4 kg/m²) i HDL kolesterola (Median +0,3 / +0,1). |
Abstract (english) | Objective of this study was to investigate the effects of the Mediterranean and Standard hypolipemic diet on anthropometric parameters and biochemical indicators in subjects with developed risk factors for cardiovascular diseases. The study included 124 obese individuals (92 = F and 32 = M), mean age (47,5±12,42) and BMI (41,6±7,32 kg/m²), who voluntarily joined structured weight loss program and were randomized equally into two groups, Mediterranean group (n = 63) and Standard hypolipidemic group (n = 61). Based on 12 months follow-up, extensive statistical analysis of dietary change impact on body weight and biochemical parameters was conducted. Total 84 subjects completed the study (67,7 %) with all biochemical parameters and with 79 analyzed food frequency questionnaires. Subjects were enrolled in multidisciplinary structured program, Daily hospitals for obese individuals, which lasted for 5 days, with main aim to change dietary and lifestyle habits with adoption of healthy nutrition. Standard anthropometric methods were used for measuring body height, body weight, waist circumference and biochemical methods for measuring HbA1c, glucose, total cholesterol, HDL-c, LDL-c, triglycerides, CRP and uric acid. Statistical data were analyzed using software package and computer program „Dietitian“. The study results showed that the Mediterranean diet compared to Standard hypolipemic is more efficient in reduction of body weight (-10,2 kg / -8,9 kg), BMI (-3,8 kg/m² / -3,4 kg/m²) and HDL-c (Median +0,3 / +0,1). |