Sažetak | U ovom radu analizirani su uzorci kestena iz 6 različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj. Prikupljeno je 60 uzoraka sa područja: Samoborska gora, Žumberačka gora, Moslavačka gora, Medvednica, Krndija i Bilogora. Određen je osnovni kemijski sastav: udio vode, udio masti, udio bjelančevina, udio pepela, udio ukupnih ugljikohidrata, te energetska vrijednost. Dobiveni rezultati su pokazali da se prosječni udio vode kretao od 48,38 % do 53,81 %, prosječni udio masti od 2,41 % do 5,20 %, prosječni udio bjelančevina od 3,95 % do 6,90 %, prosječni udio pepela od 2,15 % do 2,59 %, prosječni udio ugljikohidrata od 87,24 % do 89,65 %, te energetska vrijednost od 778,41 kJ do 901,88 kJ. Analiza varijance (ANOVA) pokazala je da po svim analiziranim parametrima postoje statistički značajne razlike između prirodnih staništa kestena, a unutar samih staništa samo između uzoraka za udio vode i ugljikohidrata. |
Sažetak (engleski) | In this paper the given samples of chestnuts from 6 different natural habitats in Croatia were analyzed. 60 samples were collected from the area of Samoborska gora, Žumberačka gora, Moslavačka gore, Medvednica, Krndija i Bilogora. Basic chemical composition of chestnuts has been determined such as water content, fat content, protein content, ash content, content of total carbohydrates and energy value. The results obtained showed that average water content ranged from 48,38 % - 53,81 %, average fat content ranged from 2,41 % - 5,20 %, average protein content ranged from 3,95 % - 6,90 %, average ash content ranged from 2,15 % - 2,59 %, carbohydrate ranged from 87,24 % - 89,65 % and energy value ranged from 778,41 kJ - 901,88 kJ. According to all analyzed parameters ANOVA showed statistically significant differences between the distribution area of chestnut and within each habitat only between samples for water content and carbohydrates. |