Sažetak | Kvaliteta meda je najvažniji čimbenik vrijednosti meda u ljudskoj prehrani, određuje se mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o biljnom i zemljopisnom podrijetlu meda, klimatskim uvjetima, načinu proizvodnje, uvjetima pakiranja te uvjetima i načinu skladištenja. U ovom radu, ispitan je 41 uzorak bagremovog meda prikupljen s područja Republike Hrvatske u svrhu analiziranja fizikalno-kemijskih parametara. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udio vode, električna provodnost, maseni udio reducirajućih šećera, saharoze, kiselost te specifični kut rotacije. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio vode kretao u rasponu od 14,84 do 19,08%, električna provodnost od 0,1103 do 0,2210 mS/cm, kiselost od 8,04 do 14,24 mmol/kg, maseni udjel reducirajučih šečera od 63,27 do 70,57%, maseni udjel saharoze od 0,00 do 2,72% te specifični kut rotacije od −6,98 do −12,89. |
Sažetak (engleski) | Honey quality is one of the most important parameters with a great influence on honey consumption. It is determined by measuring the physicochemical properties of honey. Those properties depend on numerous factors such as the geographical and botanical origin, climate, processing, conditions and storage time. The aim of this study was to specify physico-chemical properties of 41 honey samples collected from different areas of the Republic of Croatia. Moisture, electrical conductivity, free acidity, reducing sugars and sucrose content were determined. The water content was 14,84 to 19,08%, electrical conductivity 0,1103 to 0,2210 mS/cm, free acidity 8,04 to 14,24 mmol/kg, the reducing sugars content 63,27 to 70,57%, the sucrose content 0,00 to 2,72% and the specific rotation −6,98 to −12,89. |