Naslov | Kemijski sastav kestena iz nekoliko različitih prirodnih staništa |
Autor | Hrvoje Tiban |
Voditelj/Mentor | Nada Vahčić (mentor)
|
Sažetak rada | U ovom radu analizirani su uzorci kestena iz nekoliko različitih prirodnih staništa. Analizirano je 30 uzoraka sa područja Gvozda, Planine Gornje i Donje, Srebrenice, Topuskog, Ulcinja i Vojnića. Određen je osnovni kemijski sastav kao što je udio vode, udio masti, udio bjelančevina, udio pepela te udio ukupnih ugljikohidrata. Rezultati su pokazali da se udio vode kretao od 41,95 % do 51,89 %, udio masti od 2,96 % do 4,56 %, udio bjelančevina od 1,59 % do 1,64 %, udio pepela od 2,79 % do 3,63 % te udio ukupnih ugljikohidrata od 89,88 % do 90,95 %. Utvrđena je statistički značajna razlika između područja za sve istraživane fizikalno-kemijske parametre. |
Ključne riječi | kemijski sastav kesten |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Chemical composition of chestnuts from several different natural habitats |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda Laboratorij za kontrolu kvalitete u prehrambenoj industriji |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | dodiplomski |
Naziv studijskog programa | Prehrambena tehnologija; smjerovi: Prehrambeno inženjerstvo |
Smjer | Prehrambeno inženjerstvo |
Akademski / stručni naziv | diplomirani inženjer prehrambene tehnologije; smjer prehrambeno inženjerstvo |
Kratica akademskog / stručnog naziva | dipl. ing. preh. teh. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2010-03-30 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | The aim of this study was to analyze some samples of chestnuts from several different natural habitats. 30 samples were analyzed from areas of Gvozd, Planina Gornja and Donja, Srebrenica, Topusko, Ulcinj and Vojnić. Basic chemical composition of chestnuts has been analyzed such as water content, fat content, protein content, ash content and content of total carbohydrates. It was found that water content was between 41,95 % and 51,89 %, fat content between 2,96 % and 4,56 %, protein content between 1,59 % and 1,64 %, ash content between 2,79 % and 3,63 % and carbohydrates content between 89,88 % and 90,95 %. Statistically significant differences were determined between different areas for all of the investigated physic-chemical parameters. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | chestnuts chemical composition |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:272275 |
Pohranio | Valter Ilić |