Sažetak | Istraživan je utjecaj ekstrakcije primjenom konvencionalnih otapala (CE) te ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) na sastav i koncentraciju fenolnih spojeva samonikle kadulje (Salvia officinalis L). Za provođenje ekstrakcije primjenom konvencionalnih otapala korištena su tri otapala (voda, 30%-tna vodena otopina etanola i 30%-tna vodena otopina acetona). Etanol i aceton su se pokazali podjednako učinkovitim otaplima za ekstrakciju fenolnih spojeva, dok je značajno manji ekstrakcijski kapacitet ostvaren primjenom vode. U etanolnom i acetonskom ekstraktu ukupni fenoli određeni su u koncentracijama 41,22 i 46,48 mg RAE/g suhe kadulje. Također je istraživan utjecaj gore navedenih otapala, snage mikrovalova (500, 600, 700 and 800W), temperature ekstrakcije (30, 50, 60 and 80oC) i vremena ekstrakcije (2, 3, 5, 7, 9 and 10 min) na ekstrakciju fenolnih spojeva primjenom MAE. Općenito primjenom MAE značajno se povećava ekstrakcijski kapacitet izolacije fenolnih spojeva primjenom svih otapala. Najveći ekstrakcijski kapacitet ostvaren je primjenom MAE sa 30%-tnom vodenom otopinom etanola i acetona, pri snazi mikrovalova 500W, temperaturi ekstrakcije 80oC tijekom 9 min te su navedeni uvjeti izabrani kao optimalni. Primjenom vode kao otapala za ekstrakciju fenolnih spojeva bilo u CE ili MAE pri svim variranim uvjetima postiže se značajno niži ekstrakcijski kapacitet u usporedbi s 30% vodenom otopinom etanola i acetona. HPLC UV/PDA analizom izolirano je i identificirano 14 fenolnih spojeva od kojih su najzastupljenija ružmarinska kiselina te glikozidi luteolina. Uz navedene spojeve određeni su: vanilinska, kafeinska, siringinska, sagerinska, salvianolne K i I kiseline, metil rozmarinat te apigenin-7-glukozid i apigenin-7-glukuronid. |
Sažetak (engleski) | Influence of conventional (CE) and microwave-assisted solvent extraction (MAE) methods on composition and concentration of phenolic compounds of dry wild sage (Salvia officinalis L.) were studied. Three different solvents (water, 30% aqueous ethanol, and 30% aqueous acetone) were used in the conventional solvent extraction. Ethanol and acetone were equally effective, both producing higher extraction capacity (total phenolic concentration- 41,22 and 46,48 mg RAE/g of dry sage) than water. The effect of above mentioned solvents, microwave power (500, 600, 700 and 800W), extraction temperature (30, 50, 60 and 80oC) and time of extraction (2, 3, 5, 7, 9 and 10 min) on the phenolic compounds extraction using MAE was investigated, too. Microwave-assisted solvent extraction with 30% aquous ethanol and acetone, microwave power-500W, extraction temperature-80oC during 9 min extraction time significantly increased the total phenolic concentration, so these conditions were chosen as optimal. Extraction capacity of conventional water solvent and microwave-assisted water extractions at all varied conditions were significantly lower compared to acetone and ethanol solvents. 14 different polyphenols of sage (caffeic and rosmarinic acids derivate, luteolin- and apigenin- glycosides) were determined using HPLC UV/PDA methods, including rosmarinic acid and luteolin glycosides in the highest concentrations. Vanillic, caffeic, siringinic, sagerinic, salvianolic acid K and I, methyl rosmarinate, apigenin-7-glucoside and apigenin-7-glucuronide were also identified. |