Naslov | Istraživanje genotoksičnog učinka zelenog čaja na stanicama humanog karcinoma grkljana u kulturi |
Autor | Katarina Gradiški |
Voditelj/Mentor | Ksenija Durgo (mentor)
|
Sažetak rada | Zeleni čaj, koji se proizvodi se iz biljke kineskog čajevca Camellia sinensis bogat je fitokemikalijama od kojih su po svom korisnom djelovanju na zdravlje najznačajniji flavonoidi katehini za koje se smatra da su snažni antioksidansi te da imaju značajnu ulogu u sprečavanju nastanka raka. Cilj ovog rada bio je istražiti potencijalni genotoksični učinak ekstrakta zelenog čaja i uvjeta pri kojima se genotoksični učinak ispoljava. Koncentracija 1x čaj odgovara čaju koji se dobije obradom 2 grama listića gyocuro čaja s 200 mL vruće vode. Ekstrakcija je trajala 3 min pri 100 ºC. Dobiveni rezultati su pokazali da ekstrakt zelenog čaja izaziva povećanu citotoksičnost nakon inkubacije 24 sata te da su oštećenja irverzibilna. Prooksidativna svojstva zelenog čaja utvrđena su na koncentraciji 2,5 x za obje stanične linije povišenjem koncentracije oksidiranog glutationa. Kod roditeljske stanične linije HEp2 komet testom utvrđeno je da dolazi do stvaranja rezistntnih klonova koji su otporniji na genotoksični učinak, dok kod stanične linije CK2 taj efekt nije zabilježen, ukazujući da se primjenom fitokemikalija može iscrpiti kapacitet tumorskih stanica za stvaranje rezistentnih oblika. |
Ključne riječi | genotoksičnost glutation zeleni čaj komet test humane stanice u kulturi |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Genotoxic effect of green tea in human carcinoma esophagus cells in culture |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za biokemijsko inženjerstvo Laboratorij za biologiju i genetiku mikroorganizama |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Biotehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | dodiplomski |
Naziv studijskog programa | Prehrambena tehnologija; smjerovi: Nutricionizam |
Smjer | Nutricionizam |
Akademski / stručni naziv | diplomirani inženjer prehrambene tehnologije; smjer nutricionizam |
Kratica akademskog / stručnog naziva | dipl. ing. preh. teh. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2009-10-07 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Green tea, produced from tea plant Camellia sinensis leaves, is rich on phytochemicals and the most significant for human health are flavonoids catechins. These compounds are considered to be a powerful antioxidants and inhibitors of tumor growth. The goal of this work is to examine potential genotoxic effect of green tea extract and conditions in which it is expressed. The results indicated that green tea extract has cytotoxic effect after 24-hour incubation and that cell damage is irreversible. Prooxidant effects are determined at concentration of 2,5 x by enhancing the concentration of oxidized glutathione in both cell lines. In parental HEp2 cell line, it is determined that clonal cell line which is more resistant on genotoxic effect of green tea is formed, but in CK2 cell line this effect is not detected, indicating that phytochemicals can exhaust the capacity of tumor cells to produce more resistant forms. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | genotoxicity glutathione green tea human cells in culture |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:239246 |
Pohranio | Valter Ilić |