Naslov | Preživljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom čuvanja fermentiranog sojinog mlijeka |
Autor | Nikolina Mahovlić |
Voditelj/Mentor | Rajka Božanić (mentor)
|
Sažetak rada | Sojino mlijeko fermentirano je pri dvije različite temperature mješovitom ABT-5 kulturom (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium sp.). Praćena je promjena kiselosti tijekom fermentacije i promjena broja živih bakterijskih stanica tijekom čuvanja uzorka u trajanju 28 dana pri temperaturi 4°C. Tijekom 28 dana čuvanja uzoraka streptokoki su preživljavali u najvećem broju, bez obzira na temperaturu fermentacije. Broj bifidobakterija je u oba uzorka bio veći od 106 živih stanica/mL, a bolji rast i preživljavanje su primijećeni kod uzorka fermentiranog pri temperaturi 41°C. Laktobacili su najlošije preživljavali. U uzorcima fermentiranim pri temperaturi 37°C njihov broj je bio veći od 106 živih stanica/mL do 21 dana čuvanja, za razliku od uzoraka fermentiranih pri temperaturi 41°C gdje je 21 dan preživljavanja broj laktobacila iznosio svega 104 živih stanica/mL. |
Ključne riječi | Bifidobacterium sp. Lactobacillus acidophilus preživljavanje sojino mlijeko Streptococcus thermophilus |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | The survival of bacterial strains ABT-5 culture during the storage of fermented soymilk |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo Laboratorij za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | dodiplomski |
Naziv studijskog programa | Prehrambena tehnologija; smjerovi: Prehrambeno inženjerstvo |
Smjer | Prehrambeno inženjerstvo |
Akademski / stručni naziv | diplomirani inženjer prehrambene tehnologije; smjer prehrambeno inženjerstvo |
Kratica akademskog / stručnog naziva | dipl. ing. preh. teh. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2007-03-05 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Soymilk was fermented at two different temperatures with mixed ABT-5 culture (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium sp.). Changes of pH-values and number of viable cells were measured during storage of samples in duration of 28 days at temperature of 4°C. During storage of samples, Streptococcus thermophilus were survival at the highest level, regardless of fermentation temperature. The count of Bifidobacterium sp. in both samples was at levels greater than 106 viable cells per mL, better growth and survival was noticed in sample fermented at temperature of 41°C. The worst survival had Lactobacillus acidophilus. In samples fermented at temperature of 37°C, theirs number of viable cells per mL was greater than 106 until 21 days of storage, unlike samples fermented at temperature of 41°C were that number was only 104 viable cells per mL. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | Bifidobacterium sp. Lactobacillus acidophilus soymilk Streptococcus thermophilus survival |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:837938 |
Pohranio | Valter Ilić |