Sažetak | U novije doba biljke su prepoznate kao bogati izvori fitokemikalija, od kojih mnoge posjeduju i važna antioksidativna svojstva. Epidemiološka istraživanja pokazala su da konzumacija biljne hrane bogate antioksidansima ima povoljne učinke na zdravlje jer usporava mnoge degenerativne procese i može značajno sniziti rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. U ovom radu provedeno je istraživanje na samoniklim biljkama iz porodice usnača, tj. na vodenim ekstraktima melise, mente, kadulje, lavande i majčine dušice. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj veličine čestica na fizikalna i kemijska svojstva biljnih ekstrakata. Vodeni ekstrakti svake biljke pripremljeni su od usitnjenog sušenog bilja veličina čestica <100 μm, 100 μm, 250 μm, 355 μm, 500 μm, 800 μm i 1000 μm. Ekstraktima su izmjereni pH, vodljivost, TDS, ukupna suha tvar, antioksidacijski kapacitet pomoću ABTS i DPPH metoda, ukupni polifenoli, te UV-VIS i NIR kontinuirani spektri. Utjecaj veličine čestica na fizikalna svojstva ekstrakata utvđen je za ekstrakte svih pet biljaka. Povećanje veličine čestica uzrokovalo porast antioksidacijske aktivnosti i sadržaja ukupnih polifenola ekstrakata mente, kadulje i lavande, dok je kod majčine dušice i melise utvrđen suprotan trend. |
Sažetak (engleski) | In the modern age, plants are recognized as rich sources of phytochemicals, and many of them have shown important antioxidant traits. Epidemiological studies have shown that consumation of herbal food, rich in antioxidants, has favorable impact on human health, it slows down degenerative processes and reduces risk of cancer and cardiovascular diseases. In this study water extracts of thyme, sage, mint, lemon balm and lavender were prepared. The aim of the study was to determine the influence of particle size on physical and chemical characteristics of plant material. Water extracts of each plant were prepared with particle sizes <100 μm, 100 μm, 250 μm, 355 μm, 500 μm, 800 μm and 1000 μm and pH, conductivity, TDS, dry matter, antioxidant capacity, total polyphenolic content and continuous UV-VIS and NIR spectra of each extract were recorded. Influence of particle size on physical properties of the extracts was determined for all five analysed plants. Furthermore, an increase in particle size caused an increase in antioxidant capacity and total polyphenolic content of mint, lavender and sage extracts, while lemon balm and thyme extracts exhibited the opposite trend. |