Naslov Nutritivni status i potrebe pacijenata nakon transplantacije jetre i/ili bubrega
Naslov (engleski) Nutritional status and requirements in patients after liver and/or kidney transplantation
Autor Maja Ćurić Delač
Mentor Ivančica Delaš (mentor)
Član povjerenstva Ines Panjkota-Krbavčić (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet (Zavod za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda) (Laboratorij za znanost o prehrani) Zagreb
Datum i država obrane 2017-04-13, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Nutricionizam
Univerzalna decimalna klasifikacija (UDC ) 616 - Patologija. Klinička medicina
Sažetak Prehrana bolesnika predstavlja važan segment u procesu lječenja. Odgovarajući unos energije i nutrijenata osigurava komponente nužne u procesima zarastanja, imunološkom odgovoru i normalizaciji metabolizma što čini sastavni dio lječenja i oporavka. Transplatacija organa je postupak kojim se značajno poboljšava prognoza u bolesnika s kroničnim bolestima jetre i bubrega, ali preoperativna pothranjenost, stres, katabolitam proteina, post-operativne komplikacije i razdoblje gladovanja imaju značajan utjecaj na uspjeh transplatacije. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti nutritivni status pacijenata podvrgnutih transplataciji jetre i bubrega, te utvrditi u kojoj mjeri post-operativna prehrana zadovoljava potrebe pacijenata. Pored unosa energije i glavnih nutrijenata, proteina, ugljikohidrata i masti, od posebnog je interesa bio sastav masnih kiselina u serumu ispitanika i mogući nedostatak esencijalnih, višestruko nezasićenih masnih kiselina. U ispitivanju je sudjelovala 61 osoba kojoj je izvršena transplatacija organa. Od ukupnog broja pacijenata kod 48 je izvršena transplatacija jetre, kod 11 pacijenata transplatacija bubrega, a kod 2 pacijenta transplatiranan je i jetra i bubreg. Nutritivni unos detaljno je praćen tijekom prvih 14 dana nakon operacije. U prikupljenim uzorcima krvi izmjereni su osnovni biokemijski pokazatelji metabolizma jetre i bubrega, kao i parametri oksidativnog stresa. Provedena je ekstrakcija ukupnih lipida i sastav masnih kiselina određen plinskom kromatografijom. U serumu ispitanika nakon transplatacije utvđen je porast koncentracije lipida, a time i masene koncentracije masnih kiselina, dok se njihov međusobni odnos nije značajnije mijenjao. Izuzetak čini porast udjela oleinske kiseline. (OA, C18:1n-9) i smanjenja udjela linolenske kiseline (LNA, C18:3n-3), što se odrazilo i na porast omjera ukupnih n-6/n-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina (PUFA). Prosječni dnevni nutritivni unos tijekom prvih 14 dana nedostatan je u većine pacijenata. Utvrđeno je prisustvo metaboličkog sindroma u 31,2 do 45,5% pacijenata, dok prisutnost oksidativnog stresa nije potvrđena. Rezultati ovog istraživanja omogućuju bolje sagledavanje nedostataka u postupku nutritivne podrške bolesnika i otvaraju mogućnosti da se promjenama u prehrani i/ili korištenjem odgovarajućih pripravaka za enteralnu i parenteralnu prehranu pozitivno utječe na brzinu i tijek oporavaka i tako skrati vrijeme te smanje ukupni troškovi lječenja.
Sažetak (engleski) Nutritional status of patients is an important component of their healing and recovery process in the context of any illness. Adequate intake of energy and nutrients provides the necessary components in the process of healing, immune response and normalization of metabolism, all of which form an integral part of the treatment and recovery process. Organ transplantation is a procedure that significantly improves prognosis in patients with chronic liver disease and end stage renal disease. However, preoperative malnutrition, stress, protein catabolism, post-operative complications, and period of fasting during the early post-operative period, have a significant impact on the success of transplantation. The aim of this study was to determine the nutritional status of patients undergoing liver and kidney transplantation and to determine the extent to which early post-operative nutrition meets the needs of patients. In addition to the input of energy and major nutrients, protein, carbohydrates, and fats, of particular interest were the composition of fatty acids in the serum of patients and the possible lack of essential polyunsaturated fatty acids (PUFA). The study involved 61 participants with the liver and/or kidney transplantation. Of the total number of patients, 48 received liver transplant, 11 patients received a kidney transplant, and 2 patients received both, liver and kidney transplants. Their nutritional intake was closely monitored for 14 post-operative days. In collected blood samples basic biochemical indicators of liver and renal function as well as the indicators of oxidative stress were monitored. Total lipids were extracted, and the composition of fatty acids was analysed by gas chromatography. The results of serum analysis in post-transplant patients revealed the increased total lipid concentration as well as mass concentration of fatty acids, while the ratio of fatty acids did not change significantly. The exception was the increase in the ratio of oleic acid (OA, C18:1n-9) and the decrease in linolenic acid (LNA, C18:3n-3), which resulted in the increased ratio of total n-6/n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA). The average daily nutritional intake during the first 14 days is insufficient in the majority of patients. The metabolic syndrome was identified in 31.2 to 45.5% of patients, while the presence of oxidative stress has not been confirmed. The results of this study provide a better understanding of the nutritional deficiencies and requirements of patients with organ transplants. They can serve as the basis for changing postoperative algorithms that will allow better nutritional support by using appropriate preparations for enteral and parenteral nutrition, with the aim to improve the graft survival, decrease the time of hospitalization and recovery, and thus ultimately also decrease the overall costs of medical treatment.
Ključne riječi
jetra
bubreg
transplantacija
nutritivni unos
masne kiseline
Ključne riječi (engleski)
liver
kidney
transplantation
nutrient intake
fatty acids
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:159:368520
Datum promocije 2017-04-13
Studijski program Naziv: Nutricionizam Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: poslijediplomski znanstveni (doktorski) Akademski / stručni naziv: doktor znanosti/doktorica znanosti (dr.sc.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2020-02-27 11:58:53