Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana
BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Interdisciplinarne biotehničke znanosti
Opis (hrvatski)
Najnovija istraživanja druge generacije probiotika usmjerena su na njihovu terapijsku primjenu kao „živih lijekova”, nazvanih od strane US FDA „živi bioterapijski pripravci“. Naime, promjene u sastavu crijevne mikrobiote su ustanovljene kod različitih metaboličkih poremećaja i bolesti, a ključnu ulogu u uspostavljanju ravnoteže crijevne mikrobiote imaju prvi dani života, pri čemu mikrobiota majčinog mlijeka značajno utječe na sastav crijevne mikrobiote dojenčeta. Stoga je glavni cilj... Više istraživanja odabir i funkcionalna karakterizacija probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline (BMK), izoliranih iz uzoraka majčinog mlijeka, a koje proizvode molekule s potencijalnim terapijskim djelovanjem, egzopolisaharide (EPS) i površinske S-proteine, što je svojstvo samo rijetkih sojeva BMK. Bit će provedena komparativna analiza sekvencioniranih genoma odabranih sojeva BMK te izolacija, purifikacija i karakterizacija potencijalnih terapijskih biomolekula, primjenom LC/MS, MALDI-TOF i NMR analiza. Potencijal odabranih probiotičkih sojeva BMK, i njihovih specifičnih biomolekula, u adheziji, kolonizaciji, kompetitivnoj ekskluziji patogena, imunomodulaciji, regeneraciji sluznice crijeva i utjecaju na sastav mikrobiote u gastrointestinalnom traktu (GIT-u) će biti istražen na in vitro, ex vivo i in vivo eksperimentalnim modelima simuliranog GIT-a, Caco-2 crijevnih epitelnih stanica, primarne stanične kulture humanih kolonocita s izazvanim upalnim procesom i eksperimentalnih miševa kojima će biti izazvana upalna bolest crijeva. Okarakterizirani sojevi BMK i njihove izolirane i purificirane funkcionalne biomolekule s potencijalnim terapijskim djelovanjem, biti će proizvedeni kao nano- i mikro-inkapsulirani, liofilizacijom osušeni pripravci. Bit će provedeno optimiranje sastava protektivnih matriksa za inkapsulaciju u svrhu postizanja zaštitnog učinka tijekom proizvodnje i oralne primjene, te boljeg preživljavanja i probiotičke aktivnosti sojeva BMK na ciljnom mjestu djelovanja. Sakrij dio sažetka