Naslov | Funkcionalna svojstva keksa s bobičastim voćem |
Autor | Dunja Molnar |
Voditelj/Mentor | Suzana Rimac Brnčić (mentor)
|
Sažetak rada | Zahtjev tržišta za funkcionalnim pekarskim proizvodima kao što su keksi jest u porastu. U ovom radu, istraživan je utjecaj dodatka bobičastog voća (crni ribiz i josta) u tijesto za kekse kako bi se procijenilo unapređenje nutritivne vrijednosti i biološke funkcionalnosti te teksturalna i senzorska svojstva proizvoda. Nutritivna svojstva (ukupni fenoli, prehrambena vlakna), antioksidacijski potencijal, teksturna i senzorska svojstva keksa s bobičastim voćem uspoređena su sa kontrolnim keksima. Dobiveni rezultati su pokazali da dodatak bobičastog voća rezultira povećanjem udjela ukupnih fenola i povećanjem antioksidacijske aktivnosti keksa. Također, udio prehrambenih vlakana se povećao. Keksi obogaćeni bobičastim voćem bolje su senzorski ocijenjeni, kao i čvrstoća i lomljivost u odnosu na kontrolne kekse. |
Ključne riječi | funkcionalna hrana bioaktivni spojevi crni ribiz josta |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Functional properties of biscuits with berries |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo Laboratorij za procesno-prehrambeno inženjerstvo |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Nutricionizam
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | diplomski |
Naziv studijskog programa | Nutricionizam |
Akademski / stručni naziv | magistar/magistra nutricionizma |
Kratica akademskog / stručnog naziva | mag. nutr. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2013-07-05 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Demand for functional bakery products like biscuits is increasing. In the present work, the incorporation of berries (black currant and josta) to biscuit formulation was investigated in order to characterise the improvement in the nutritional value and biological functionality and evaluate textural and sensory properties of the products. The nutritive attributes (total polyphenols, dietary fibres), antioxidative potential, textural and sensory properties were compared to control biscuit. Obtained results showed that addition of berries into biscuits resulted in a increase of total polyphenols and antioxidative activity. Total dietary fibre content also increased. Berries enriched biscuits were rated higher regarding sensory attributes, hardness and fracturability as compared to control biscuits. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | functional food bioactive coumpounds black currant jostaberry |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:408335 |
Pohranio | Valter Ilić |