Opis (hrvatski) | Sukladno povećanoj potražnji suvremenog potrošača za novim funkcionalnim prehrambenim proizvodima, ciljevi ovog projekta su: i) definiranje najučinkovitijih postupaka ekstrakcije tradicionalnih, a nedovoljno istraženih, biljnih vrsta: trave ive (Teucrium montanum) i dobričice (Glechoma hederacea), koji rezultiraju ekstraktima izraženog bioaktivnog potencijala, ii) definiranje karakterističnih polifenolnih spojeva ispitivanih biljnih vrsta i metodologije njihovog izdvajanja, iii) definiranje bioloških učinaka (in vitro i in vivo) ekstrakata i polifenolnih frakcija, iv) učinkovita inkapsulacija ekstrakata i polifenolnih frakcija i v) implementacija inkapsuliranih sustava u proizvodnju novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda. Postupci ekstrakcije optimizirat će se primjenom različitih tehnika (konvencionalne i inovativne) u cilju postizanja maksimalne ekstrakcijske učinkovitosti. Razvijenom metodologijom izdvojit će se karakteristične polifenolne frakcije (hidroksicimetne kiseline i flavonoidi) te će se ekstraktima i izdvojenim frakcijama detaljno utvrditi biološka aktivnost na odabranim staničnim linijama in vitro, a potom i na modelu štakora in vivo. Najučinkovitiji ekstrakti i polifenolne frakcije inkapsulirat će se tehnikama ekstruzije, sušenja raspršivanjem te, u tu svrhu razvijenom, tehnikom elektroispredanja, primjenom biopolimernih nosača, sa i bez dodatka biljnih proteina. Dobivenim inkapsulatima odredit će se fizikalno-kemijska i bioaktivna svojstva te će se isti koristiti u proizvodnji inovativnih proizvoda (čokolade, bombonski proizvodi, praškaste mješavine za napitke) kojima će se definirati funkcionalna i senzorska svojstva. Integracija postupaka ekstrakcije i inkapsulacije doprinijet će valorizaciji bioaktivnog potencijala tradicionalnih biljnih vrsta i unaprjeđenju proizvodnje novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda, čijim konzumiranjem će se osigurati dostatni unos bioaktivnih spojeva i odgovarajući pozitivni zdravstveni učinci. |