Abstract | Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih čimbenika kao što su zemljopisni, vremenski, uvjeti proizvodnje, biljna vrsta, pakiranju i vrijeme skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 102 uzorkaa meda, 11 različitih vrsta meda prikupljenih na području Republike Hrvatske u sezoni 2008. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udio vode, električna vodljivost, maseni udio prirodnog inverta, maseni udio ukupnog inverta, maseni udio saharoze i kiselost. Utvrđeno je da se maseni udio vode kretao u rasponu od 14,10 do 18,76%, električna vodljivost od 0,115 do 1,870 mS/cm, maseni udio prirodnog inverta od 64,41 do 73,48%, maseni udio ukupnog inverta od 65,87 do 75,15%, maseni udio saharoze od 0,00 do 4,63% te kiselost od 5,03 do 44,42 mmol/kg. |
Abstract (english) | Honey samples that are available commercially, differ in quality on account of various factors like geographical, seasonal and processing conditions, floral source, packaging and storage period. The aim this study was to determine physico-chemical parameters of 102 honey samples of 11 different types collected from different areas of Republic of Croatia. Typical quality parameters such as water content, electrical conductivity, reducing sugars content, total reducing sugars content, sucrose content and acidity were determined. It was found that water content was between 14,10-18,76%, electrical conductivity between 0,115-1,870 mS/cm, reducing sugars content 64,41-73,48%, total reducing sugars content from 65,87 -75,15%, sucrose 0,00 - 4,63%, and acidity 5,03- 44,42 mmol/kg. |