Abstract | U ovom radu analizirano je 20 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz 4 regije s varaždinskog područja. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminijev klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 38,17 do 113,44 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 10,29 do 14,08 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost, izražena kao IC50, u rasponu od 38,76 do 134,18 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 5,07 do 62,73 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0,8440) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0,981), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0,8755). |
Abstract (english) | In this assay, 20 samples of Acacia honey from Croatian teritory (4 regions from Varazdin area) were analyzed. Total phenolic content was determined by the modified Folin-Ciocalteu method, total flavonoid content using aluminum chloride and antioxidant activity by two methods, DPPH and FRAP method. Phenolic content ranged from 38,17 do 113,44 mg GAE//kg of honey, flavonoid content ranged from 10,29 do 14,08 mg QE /100 g of honey, „radical scavenging“ activity expressed as IC50 from 38,76 do 134,18 mg/mL, and antioxidant activity expressed as FRAP value from 5,07 do 62,73 μM Fe(II) of the 10 % honey solution. Linear correlation was established between the total phenolic content and DPPH values (r = 0,8440), and also between the total phenolics and FRAP values (r = 0,981), as well as between FRAP and DPPH values (r = 0,8755). |