Abstract | Kvaliteta meda znatno utječe na nutritivnu vrijednost meda u ljudskoj prehrani, a određuju je mnogi parametri koji se ispituju različitim fizikalno-kemijskim, analitičkim i senzorskim metodama, u cilju zaštite potrošača. Cilj ovog rada bio je odrediti maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF), udio prolina, aktivnost invertaze i dijastaze te specifični kut rotacije. Ovi parametri su određivani u 50 uzoraka meda od bagrema sa područja Republike Hrvatske, proizvedenih 2006. godine. Pri tome su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udio HMF-a se kretao između 0,6 i 43,4 mg/kg, udio prolina između 98,3 i 979,1 mg/kg, aktivnost invertaze od 0,1 do 9,8 IN, aktivnost dijastaze od 2,9 do 16,6 DN, a specifični kut rotacije od -4,8 do -0,7. 43 uzorka ne zadovoljava dodatni kriterij IHC-a za aktivnost invertaze, dok većina ostalih uzoraka zadovoljava zahtjeve Pravilnika za maseni udio HMF-a i aktivnost dijastaze, odnosno dodatni kriterij IHC-a za maseni udio prolina. |
Abstract (english) | Honey quality has a great affect on nutritive value of honey in human diet, and is determine by many parameters which are analyzed by physical-chemical, analytical and sensory methods, towards consumer protection. The objective of this study was to determine mass content of hydroxymethylfurfural (HMF), content of proline, invertase and diastase activity and specific optical rotation. These parameters were determined in 50 samples of acacia honey within area of Republic of Croatia, produced in 2006. The following results were obtained: the mass content of HMF varied between 0,6 and 43,4 mg/kg, content of proline between 98,3 and 979,1 mg/kg, invertase activity from 0,1 to 9,8 IN, diastase activity from 2,9 to 16,6 DN and specific optical rotation from -4,8 to -0,7. 43 samples are unsatisfactory to additional criteria given by IHC for invertase activity, whereas majority of other samples satisfy conditions given by the Croatian regulations for HMF and diastase activity and additional criteria given by IHC for mass content of proline. |