Abstract | Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih faktora kao što su zemljopisni, vremenski, uvjeti proizvodnje, biljna vrsta, pakiranju i vremenu skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 114 uzoraka meda 19 različitih vrsta meda prikupljenih na području Republike Hrvatske u sezoni 2006. Određivani su karakteristicni parametri kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, električna provodnost, kiselost, maseni udjel reducirajućih šećera i maseni udjel saharoze. Primjećeno je da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 15,96 do 20,56%, električna provodnost od 0,207 do 1,642 mS/cm, kiselost od 5,99 do 45,63 mmol/kg, maseni udjel reducirajućih šećera od 54,89 do 72,65% te maseni udjel saharoze od 0,36 do 4,33%. Također je uočeno da postoje statistički značajne razlike određivanih parametera između različitih vrsta meda. |
Abstract (english) | Honey samples that are available commercially, differ in quality on account of various factors like geographical, seasonal and processing conditions, floral source, packaging and storage period. The aim this study was to determine physico-chemical parameters of 114 honey samples of 19 diffrent types collected from different areas of Republic of Croatia. Typical quality parameters water, total reducing sugars, sucrose, electrical conductivity and acidity were measured. It was found that water content was between 19,96-20,56%, electrical conductivity between 0,207-1,642 mS/cm, acidity 5,99-45,63 mmol/kg, total reducing sugars 54,89-72,65% and sucrose 0,36-4,33%. Between different sorts of honey significant differences were recognized. |