Abstract | Cilj ovog rada bio je odrediti optimalne procesne parametre ubrzane ekstrakcije otapalima (ASE) pri povišenom tlaku pri kojima se postiže maksimalni prinos bioaktivnih spojeva izoliranih iz ploda pasjeg trna. Tijekom optimiranja uvjeta ASE varirani su parametri ekstrakcije: temperatura (80, 100 i 120 °C), statičko vrijeme ekstrakcije (5, 10 i 15 min) te broj ciklusa (1, 2 i 3 ciklusa), a kao ekstrakcijsko otapalo korištena je 70 %-tna vodena otopina etanola. U dobivenim ekstraktima provedena je spektrofotometrijska analiza te je određen udio ukupnih fenola, klorofila a i b, ukupnih klorofila te antioksidacijski kapacitet FRAP metodom. Maseni udio ukupnih fenola u plodu pasjeg trna određen je u rasponu vrijednosti od 220,27 do 688,27 mg GAE 100 gˉ¹ s.t., ukupnih klorofila od 18,35 do 99,59 mg 100 gˉ¹ s.t, klorofila a od 5,33 do 28,24 mg 100 gˉ¹ s.t, klorofila b od 13,02 do 71,35 mg 100 gˉ¹ s.t, a antioksidacijski kapacitet kretao se od 1,07 do 3,24 mmol TE 100 gˉ¹ s.t.. Statistička analiza pokazala je da su svi ispitivani parametri ekstrakcije imali statistički značajan utjecaj (p < 0,01) na masene udjele analiziranih spojeva i antioksidacijski kapacitet pri čemu je najviša učinkovitost ASE postignuta pri sljedećim uvjetima: temperatura 120 °C, statičko vrijeme ekstrakcije 15 min i 3 ciklusa. |
Abstract (english) | This study aimed to determine the optimum process parameters of the accelerated solvent extraction (ASE) for the maximum yield of bioactive compounds isolated from sea buckthorn. During the optimization of ASE conditions, the extraction parameters were varied: temperature (80, 100 and 120 °C), static extraction time (5, 10 and 15 min) and number of cycles (1, 2 and 3 cycles), while 70% aqueous solution of ethanol was used as an extraction solvent. In obtained extracts spectrophotometric analysis was performed and content of total phenols, chlorophyll a and b, total chlorophylls as well as antioxidant capacity by FRAP method were determined. The mass fraction of total phenols in the sea buckthorn was determined in the range of 220.27 - 688.27 mg GAE 100 gˉ¹ DM., total chlorophylls 18.35 - 99.59 mg 100 gˉ¹ DM., chlorophyll a 5.33 - 28.24 mg 100 gˉ¹ DM., chlorophyll b 13.02 - 71.35 mg 100 gˉ¹ DM and antioxidant capacity ranged from 1.07 to 3.24 mmol TE 100 gˉ¹ DM. Statistical analysis showed that all examined extraction parameters significantly affected (p<0.01) the mass fractions of the analyzed compounds and antioxidant capacity, where the highest efficiency of ASE was achieved under the following conditions: temperature 120°C , static extraction time 15 min and 3 cycles. |