University of Zagreb Faculty of Food Technology and Biotechnology (Department of Food Engineering) (Laboratory for Cereal Chemistry and Technology)
Scientific / art field, discipline and subdiscipline
BIOTECHNICAL SCIENCES Food Technology
Description (croatian)
Cilj ovog projekta je istražiti mogućinost razvoja snack proizvoda od žitarica primjenom 3D tiska optimlranog nutritivnog sastava, poželjnih fizikalnih i senzorskih svojstava. Rezultati ovog projekta doprinijet će razumijevanju utjecaja procesa predobrade (fizikalni i biokemijski postupci) na reološka svojstva pasti pogodnih za 3D tiskanje snack proizvoda i postizanje stabilne strukture. Osim toga, definirati će se uvjeti procesa završne obrade proizvoda kojima će se osigurati mikrobiološka ispravnost i poželjna senzorska svojstva proizvoda visoke prehrambene vrijednosti. Konstruirati će se 3D pisač po mjeri, namijenjen izradi snack proizvoda za potrošade s posebnim prehrambenim potrebama.
Number: IP-2020-02-3829 Title: Razvoj nove generacije snack proizvoda namijenjenih potrošačima s posebnim prehrambenim potrebama primjenom tehnologija 3D tiskanja Acronym: 3DSnack4Health Leader: Dubravka Novotni Jurisdiction: Croatia Funder: HRZZ Funding stream: IP