Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet (Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo) (Laboratorij za kemiju i tehnologiju žitarica)
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana
BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
Opis (hrvatski)
Cilj ovog projekta je istražiti mogućinost razvoja snack proizvoda od žitarica primjenom 3D tiska optimlranog nutritivnog sastava, poželjnih fizikalnih i senzorskih svojstava. Rezultati ovog projekta doprinijet će razumijevanju utjecaja procesa predobrade (fizikalni i biokemijski postupci) na reološka svojstva pasti pogodnih za 3D tiskanje snack proizvoda i postizanje stabilne strukture. Osim toga, definirati će se uvjeti procesa završne obrade proizvoda kojima će se osigurati mikrobiološka ispravnost i poželjna senzorska svojstva proizvoda visoke prehrambene vrijednosti. Konstruirati će se 3D pisač po mjeri, namijenjen izradi snack proizvoda za potrošade s posebnim prehrambenim potrebama.
Šifra: IP-2020-02-3829 Naziv: Razvoj nove generacije snack proizvoda namijenjenih potrošačima s posebnim prehrambenim potrebama primjenom tehnologija 3D tiskanja Kratica: 3DSnack4Health Voditelj: Dubravka Novotni Pravna nadležnost: Hrvatska Financijer: HRZZ Linija financiranja: IP