Abstract | U radu je provedena valorizacija polifenolnog ekstrakta trave ive (Teucrium montanum) karakterizacijom biološke aktivnosti i formuliranjem inkapsuliranih dozirnih sustava, inkorporiranih u formulacije funkcionalnih bombonskih proizvoda. U tu svrhu, implementirane su ekstrakcijske i inkapsulacijske tehnike te biološki test sustavi uz odgovarajuću analitičku metodologiju. U ekstraktima trave ive u najvećim udjelima identificirani su ehinakozid, teupoliozid, stahizozid A, poliumozid i verbaskozid. In vitro ispitivanjima na CAL-27, HepG2, Caco-2 i AGS staničnim linijama (0,025, 0,050, 0,150 i 0,500 mg ekstrakta mLˉ¹), utvrđen je statistički značajan (p<0,05), o koncentraciji ovisan antioksidacijski učinak, kao i genoprotektivan učinak koncentracije 0,500 mg mLˉ¹ na modelnom DNK plazmidu (p<0,05). Na in vivo modelu, utvrđen je statistički značajan (p<0,05) antioksidacijski učinak na stanice jetre, odnosno genoprotektivan učinak na stanice krvi pri svim koncentracijama ekstrakta (250, 500 i 1000 mg kgˉ¹). Inkapsulati formulirani sušenjem raspršivanjem na bazi arapske gume, guar gume i karboksimetil celuloze te nanovlakna dobivena elektroispredanjem na bazi pululana, kolagena, zeina i proteina konoplje, rezultirali su inkapsulacijskom učinkovitosti feniletanoidnih glikozida većom od 72 %, dok je dodatak karboksimetil celuloze, zeina i proteina konoplje usporio kinetiku otpuštanja polifenolnih spojeva u in vitro simuliranim uvjetima probave. Inkorporacijom inkapsulata, razvijeno je pet formulacija inovativnih veganskih žele proizvoda visoko obogaćenih feniletanoidnim glikozidima iz ekstrakta trave ive (Σ 1,2 mg gˉ¹) te poželjnih senzorskih i teksturalnih karakteristika. |
Abstract (english) | In this study, the valorization of mountain germander (MG) polyphenolic extract (Teucrium montanum) was carried out through the characterisation of biological activity and delivery systems formulation for the incorporation into functional jellies. For this purpose, extraction and encapsulation techniques, biological test systems with appropriate analytical methodology were used. Echinacoside, teupolioside, stachysoside A, poliumoside and verbascoside were identified in the highest yields. In vitro analysis on CAL-27, HepG2, Caco-2 and AGS (0.025, 0.050, 0.150 and 0.500 mg extract mLˉ¹) revealed a statistically significant (p<0.05), concentration-dependent antioxidant effect as well as genoprotective effect on DNA plasmid (0.500 mg mLˉ¹). In the in vivo model, a statistically significant (p<0.05) antioxidant effect on the liver, and genoprotective effect on blood, was observed for all extract concentrations (250, 500 and 1000 mg kgˉ¹). Spray-dried particles based on gum arabic, guar gum and carboxymethyl cellulose (CMC), and electrospun nanofibers with pullulan, collagen, zein (ZE) and hemp protein (HP), exhibited encapsulation efficiency of the phenylethanoid glycosides (PGs) over 72 %, while the addition of CMC, ZE and HP enabled sustained polyphenolic release kinetics under in vitro conditions. Incorporation of delivery system resulted in five innovative vegan jellies formulations, enriched with PGs from MG extract (Σ 1.2 mg gˉ¹) with desirable sensory and textural properties. |