Sažetak | Tijekom ovog istraživanja analizirano je 20 uzoraka meda, pri čemu 10 uzoraka cvjetnog i 10 uzoraka bagremovog meda podrijetlom iz 2 regije (regija 1 - okolica Novog Marofa, regija 2 – okolica Ludbrega) varaždinskog područja, iz sezone 2009. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Prosječna vrijednost udjela ukupnih fenola iznosi je 202,190 ± 18,568 mg GAE/kg meda za uzorke cvjetnog meda, te 89,238 ± 8,943 mg GAE/kg meda za uzorke bagremovog meda. Prosječna vrijednost udjela ukupnih flavonoida za uzorke cvjenog meda iznosi 5,986± 0,656 mg QE/100 g meda, odnosno 2,028 ± 0,714 mg QE/100g meda za uzorke bagremovog meda. Prosječna vrijednost antioksidacijske aktivnosti, određene DPPH metodom i izražena kao IC50, za uzorke cvjetnog meda iznosi 14,303 ± 3,862 mg/mL, a za uzorke bagremovog meda 37,206 ± 10,075 mg/mL. Prosječna vrijednost rezultata određivanja antioksidacijske aktivnosti meda pomoću FRAP metode za uzorke cvjetnog meda iznosi 302,825 ± 27,297 µM Fe (II), a za uzorke bagremovog meda 89,206 ± 20,170μM Fe(II). Obzirom na rezultate svih istraživanih parametara, cvjetni med pokazuje viši antioksidacijski kapacitet u odnosu na bagremov med. |
Sažetak (engleski) | During this research 20 samples of honey were analyzed, 10 samples of multifloral honey and 10 samples of acacia honey from 2 regions (region 1 – surroundings of New Marof, region 2 – surroundings of Ludbreg) from Varaždin area. Total phenols content was determined by the modified Folin-Ciocalteu method, total flavonoid content and antioxidant activity by two methods, DPPH and FRAP method. Average value of phenols content in multifloral honey is 202,190 ± 18,568 mg GAE/kg of honey, and 89,238 ± 8,943 mg GAE/kg of honey for acacia honey. Average value of flavonoid content is 5,986± 0,656 mg QE/100 g of honey for floral honey, and 2,028 ± 0,714 mg QE/100 g of honey for acacia honey. Average value of antioxidant activity determination as DPPH method and expressed as IC50 for multifloral honey is 14,303 ± 3,862 mg/mL, and for acacia honey is 37,206 ± 10,075 mg/mL. Average value of antioxidant activity expressed as FRAP value is 302,825 ± 27,297 µM Fe (II) for multifloral honey, and 89,206 ± 20,170 for acacia honey. Regarding the results of all researched parameters, multifloral honey shows higher antioxidant capacity then acacia honey. |