Naslov | Antioksidacijska aktivnost cvjetnog i bagremovog meda |
Autor | Ivana Šilić |
Voditelj/Mentor | Ksenija Marković (mentor)
|
Sažetak rada | Tijekom ovog istraživanja analizirano je 20 uzoraka meda, pri čemu 10 uzoraka cvjetnog i 10 uzoraka bagremovog meda podrijetlom iz 2 regije (regija 1 - okolica Novog Marofa, regija 2 – okolica Ludbrega) varaždinskog područja, iz sezone 2009. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Prosječna vrijednost udjela ukupnih fenola iznosi je 202,190 ± 18,568 mg GAE/kg meda za uzorke cvjetnog meda, te 89,238 ± 8,943 mg GAE/kg meda za uzorke bagremovog meda. Prosječna vrijednost udjela ukupnih flavonoida za uzorke cvjenog meda iznosi 5,986± 0,656 mg QE/100 g meda, odnosno 2,028 ± 0,714 mg QE/100g meda za uzorke bagremovog meda. Prosječna vrijednost antioksidacijske aktivnosti, određene DPPH metodom i izražena kao IC50, za uzorke cvjetnog meda iznosi 14,303 ± 3,862 mg/mL, a za uzorke bagremovog meda 37,206 ± 10,075 mg/mL. Prosječna vrijednost rezultata određivanja antioksidacijske aktivnosti meda pomoću FRAP metode za uzorke cvjetnog meda iznosi 302,825 ± 27,297 µM Fe (II), a za uzorke bagremovog meda 89,206 ± 20,170μM Fe(II). Obzirom na rezultate svih istraživanih parametara, cvjetni med pokazuje viši antioksidacijski kapacitet u odnosu na bagremov med. |
Ključne riječi | med fenoli flavonoidi DPPH FRAP |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Antioxidant activity of multifloral and acacia honey |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda Laboratorij za kontrolu kvalitete u prehrambenoj industriji |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | dodiplomski |
Naziv studijskog programa | Prehrambena tehnologija; smjerovi: Nutricionizam |
Smjer | Nutricionizam |
Akademski / stručni naziv | diplomirani inženjer prehrambene tehnologije; smjer nutricionizam |
Kratica akademskog / stručnog naziva | dipl. ing. preh. teh. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2012-10-03 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | During this research 20 samples of honey were analyzed, 10 samples of multifloral honey and 10 samples of acacia honey from 2 regions (region 1 – surroundings of New Marof, region 2 – surroundings of Ludbreg) from Varaždin area. Total phenols content was determined by the modified Folin-Ciocalteu method, total flavonoid content and antioxidant activity by two methods, DPPH and FRAP method. Average value of phenols content in multifloral honey is 202,190 ± 18,568 mg GAE/kg of honey, and 89,238 ± 8,943 mg GAE/kg of honey for acacia honey. Average value of flavonoid content is 5,986± 0,656 mg QE/100 g of honey for floral honey, and 2,028 ± 0,714 mg QE/100 g of honey for acacia honey. Average value of antioxidant activity determination as DPPH method and expressed as IC50 for multifloral honey is 14,303 ± 3,862 mg/mL, and for acacia honey is 37,206 ± 10,075 mg/mL. Average value of antioxidant activity expressed as FRAP value is 302,825 ± 27,297 µM Fe (II) for multifloral honey, and 89,206 ± 20,170 for acacia honey. Regarding the results of all researched parameters, multifloral honey shows higher antioxidant capacity then acacia honey. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | honey phenolics flavonoids DPPH FRAP |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:002768 |
Pohranio | Valter Ilić |