Naslov | Utjecaj načina proizvodnje ulja uljane repice na sastav bioaktivnih komponenata |
Autor | Ivana Cota |
Voditelj/Mentor | Dubravka Škevin (mentor)
|
Sažetak rada | U svjetskoj proizvodnji ulja, repičino ulje nalazi se na trećem mjestu. Proizvodi se iz kvalitetnog sjemena repice, kombinacijom prešanja i ekstrakcije otapalima uz rafinaciju, ili samo prešanjem. Repičino ulje bogato je bioaktivnim komponentama na čiji udjel utječe odabrani način proizvodnje. U ovom radu provedeno je određivanje osnovnih parametara kvalitete pet kultivara repice od kojih je najbolja svojstva imao uzorak Oase RW4. Iz kultivara (hibrid PR46W10) koji se već nalazi na tržištu proizvedeni su uzorci ulja hladnim prešanjem i prešanjem uz prethodno kondicioniranje sjemena, te ekstrakcijom organskim otapalima uz dvije temperature procesa. Najbolje iskorištenje imao je proces prešanja s kondicioniranjem. Niti jedan od procesa proizvodnje nije negativno utjecao na kvalitetu proizvedenih ulja. Najviše klorofila bilo je u ulju iz kondicioniranog sjemena, a najviše karotenoida u ulju ekstrahiranom otapalom pri višoj temperaturi. Prešanje uz kondicioniranje sjemena daje ulje s najvišom antioksidacijskom aktivnošću, koja je rezultat najvećeg udjela ukupnih fenolnih sastojaka. Dominantan fenol je kanolol, specifičan fenolni spoj repičinog ulja. |
Ključne riječi | sjeme uljane repice ulje repice fenolni spojevi antioksidacijska aktivnost |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | The impact of various ways of rapeseed oil production on the composition of bioactive components |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo Laboratorij za tehnologiju ulja i masti |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | dodiplomski |
Naziv studijskog programa | Prehrambena tehnologija; smjerovi: Prehrambeno inženjerstvo |
Smjer | Prehrambeno inženjerstvo |
Akademski / stručni naziv | diplomirani inženjer prehrambene tehnologije; smjer prehrambeno inženjerstvo |
Kratica akademskog / stručnog naziva | dipl. ing. preh. teh. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2010-12 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Rapeseed oil ranks third place in global production of oils. It is produced from good quality rapeseed by the combination of pressing and solvent extraction, followed by refining or it is produced by mere pressing. The chosen way of production affects the bioactive compounds present in rapeseed oil. This work determined the basic quality parameters of five different seed varieties. The best quality had the Oase RW4 sample. The samples of oil were produced from hybrid PR46W10 in four ways: by cold pressing, by pressing previously conditioned seeds and by solvent extractions at two different temperatures. The pre-conditioning procedure had the best process utilization. None of the production procedures had negative effect on the quality of the produced oils. The largest portion of chlorophyll was found in oil produced by pressing the pre-conditioned seeds , while most carotenoids were present in oil produced by solvent extraction at higher temperature. Pressing with pre-conditioning provides oil with highest antioxidant activity, due to highest level of phenolics compounds. Dominant phenolic compound in rapeseed oil is canolol. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | rapeseed rapeseed oil phenolic compound antioxidant activity |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:803662 |
Pohranio | Valter Ilić |