Naslov | Kontrola kvalitete djevičanskih maslinovih ulja s područja Vodnjanštine |
Autor | Elena Rauch |
Voditelj/Mentor | Dubravka Škevin (mentor)
|
Sažetak rada | Djevičansko maslinovo ulje sve je traženiji proizvod na hrvatskom tržištu zbog svog specifičnog okusa i pozitivnog utjecaja na zdravlje. Grad Vodnjan već 16 godina organizira Smotru ekstra djevičanskih maslinovih ulja u cilju dobivanja ulja vrhunske kvalitete iz domaćih sorti. Cilj ovog diplomskog rada bio je pratiti osnovne parametre kvalitete 31 uzorka djevičanskih maslinovih ulja s ovog područja u razdoblju od 3 godine, te ih usporediti sa rezultatima senzorske analize. Dobivene vrijednosti peroksidnog broja i slobodnih masnih kiselina, te rezultati senzorskog ocjenjivanja koje je provela Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja, pokazali su da se radi o visokokvalitetnim uljima, u kojima nije došlo do značajnijeg oksidacijskog odnosno hidrolitičkog kvarenja. To potvrđuje i činjenica da je 14 uzoraka iz ovog rada uvršteno u vodič kroz najbolja svjetska ulja. |
Ključne riječi | djevičansko maslinovo ulje parametri kvalitete senzorska analiza |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Quality control of virgin olive oil from Vodnjan area |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo Laboratorij za tehnologiju ulja i masti |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | dodiplomski |
Naziv studijskog programa | Prehrambena tehnologija; smjerovi: Nutricionizam |
Smjer | Nutricionizam |
Akademski / stručni naziv | diplomirani inženjer prehrambene tehnologije; smjer nutricionizam |
Kratica akademskog / stručnog naziva | dipl. ing. preh. teh. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2010-07-08 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Virgin olive oil has become more and more demanded on the Croatian market due to its specific taste and benefitial effects on human health. The city of Vodnjan has been organizing annual extra virgin olive oil festival for the last 16 years in order to produce high quality olive oil from domestic varieties. The aim of this graduate thesis was to monitor main quality parameters of 31 sample of virgin olive oil from this area during a period of 3 years, and to compare them with the results of the sensory analysis. Obtained acidity and peroxide index values, as well as the sensory evaluation results conducted by the Association of Olive Oil Sensory Analysts, have shown that these are high quality oils, with no significant oxidative or hydrolytic degradation. In addition to the above, 14 samples of the oils tested are included in the guide thru world's best olive oils. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | virgin olive oil quality parameters sensory analysis |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:480937 |
Pohranio | Valter Ilić |