Naslov | Određivanje karakteristika protoka mlijeka u prahu |
Autor | Iva Bobinac |
Voditelj/Mentor | Ingrid Bauman (mentor)
|
Sažetak rada | U ovom diplomskom radu određivane su značajke tečenja uzoraka mlijeka u prahu, koja su odabrana prema različitim udjelima mliječne masti (obrana mlijeka u prahu s maksimalno 1.5% mliječne masti i punomasna mlijeka u prahu s minimalno 26% mliječne masti) i biljnih mlijeka u prahu. Značajke tečenja određivane su Powder Flow Analyzer-om koji se nalazi na postolju Texture Analyzer-a TA.HD Plus, proizvođača Stable Micro Systems, Godalming, Surrey, Velika Britanija. Veličina čestica je određena granulometrijskom analizom na laboratorijskoj tresilici "Analysette 3 PRO". Uzorci punomasnih mlijeka u prahu su klasificirani kao izrazito kohezivni prahovi, dok uzorci obranih mlijeka u prahu lako teku i karakterizira ih niska kohezivnost. Uzorci mlijeka u prahu s najmanjom veličinom čestica pokazala su veću kohezivnost i poteškoće u protoku. Uzorci obranih mlijeka u prahu pokazali su veću tendenciju stvaranja čvrstog kolača od uzoraka punomasnih i biljnih mlijeka u prahu. |
Ključne riječi | analiza tečenja prahova mlijeko u prahu praškasti materijal značajke tečenja |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Defining flow properties of dairy powders |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za procesno inženjerstvo |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | dodiplomski |
Naziv studijskog programa | Prehrambena tehnologija; smjerovi: Prehrambeno inženjerstvo |
Smjer | Prehrambeno inženjerstvo |
Akademski / stručni naziv | diplomirani inženjer prehrambene tehnologije; smjer prehrambeno inženjerstvo |
Kratica akademskog / stručnog naziva | dipl. ing. preh. teh. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2009-04-03 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | In this graduate thesis, dairy powder flow properties were determined. Dairy powder samples were chosen based on their fat content (skim milk powders with a maximum of 1.5 % milk fat and full milk powders with a minimum of 26 % milk fat) and milk powders of herbal origin. Milk powders mainly consist of lactose, fat and protein. Determination flow properties of dairy powders is important because these properties significantly affect powder behaviour during storage, transporting, handling and processing. Flow properties were determined using Powder Flow Analyzer, which is placed on base Texture Analyzer TA.HD Plus, manufactured by Stable Micro Systems, Godalming, Surrey, UK. Particle size was determined by conventional sieving analysis, using Vibratory Sieve Shakers analysette 3 PRO, manufactured by Fritsch, Germany. Full milk powder samples were classified as extremly cohesive, while skim milk powder samples flow freely and are slightly cohesive. Dairy powder samples containing the smallest particles exhibited higher cohessiveness and resistance to flow. Skim milk powder samples exhibited a higher tendency to cake than whole and herbal milk powder samples. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | powder flow analysis dairy powder powdered material flow properties |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:435083 |
Pohranio | Valter Ilić |