Naslov | Proizvodnja etanola na svježim rezancima šećerne repe |
Autor | Ivna Vrana |
Voditelj/Mentor | Božidar Šantek (mentor)
|
Sažetak rada | U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja etanola na svježem rijetkom soku kao i na svježim rezancima šećerne repe. Proizvodnja etanola na svježem rijetkom soku šećerne repe provedena je u bioreaktoru s mješalom, a na svježim rezancima šećerne repe u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru (HRCB). U oba procesa radni mikroorganizam bio je kvasac Saccharomyces cerevisiae. Kod proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe dobiveno je 60,78 g/L etanola (7,7% v/v) uz produktivnost bioprocesa od 0,779 g/Lh. Proizvodnja etanola na svježim rezancima šećerne repe u HRCB s 16% v/m (svježih rezanaca) inokuluma rezultirala je najvišom koncentracija etanola (54,22 g/L; 6,9% v/v) uz produktivnost bioprocesa od 0,532 g/Lh. |
Ključne riječi | etanol svježi sok šećerne repe svježi rezanci šećerne repe Saccharomyces cerevisiae šaržni uzgoj bioreaktor s mješalom HCRB |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Ethanol production on the raw sugar beet chips |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za biokemijsko inženjerstvo Laboratorij za biokemijsko inženjerstvo, industrijsku mikrobiologiju i tehnologiju piva i slada |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Biotehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | dodiplomski |
Naziv studijskog programa | Biotehnologija; smjerovi: Biokemijsko inženjerstvo |
Smjer | Biokemijsko inženjerstvo |
Akademski / stručni naziv | diplomirani inženjer biotehnologije; smjer biokemijsko inženjerstvo |
Kratica akademskog / stručnog naziva | dipl. ing. bioteh. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2009-11-20 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | In this research the production of ethanol on the raw sugar beet juice as well as on the raw sugar beet chips was studied. Ethanol production on the raw sugar beet juice was examined in the stirred tank bioreactor. However, for ethanol production on the raw sugar beet chips horizontal rotating tubular bioreactor (HRTB) was used. In both cases, Saccharomyces cerevisiae was used as a working microorganism. During ethanol production on the raw sugar beet juice observed ethanol concentration was 60,78 g/L ethanol (7,7% v/v) and bioprocess productivity of 0,779 g/Lh. In the some time, ethanol production in HRTB on the raw suger beet chips with 16 % (v/m raw sugar beet chips) inoculum resulted in the highest ethanol concentration (54,22 g/L; 6,9% v/v) and bioprocess productivity of 0,532 g/Lh. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | ethanol raw sugar beet juice raw sugar beet chips Saccharomyces cerevisiae batch cultivation stired tank bioreactor HRTB |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:473094 |
Pohranio | Valter Ilić |