Naslov | Određivanje stafilokoknih enterotoksina u mljevenom mesu |
Autor | Ana Račić |
Voditelj/Mentor | Helga Medić (mentor)
|
Sažetak rada | Stafilokokno otrovanje je jedan od najčešćih oblika bolesti uzrokovanih hranom, koje nastaje kao rezultat ingestije enterotoksina koje sintetiziraju enterotoksikogeni sojevi S. aureus u hrani. Cilj ovog rada je bio utvrditi mogućnost intoksikacije osoba pretpostavljajući da jednokratno konzumiraju 100 grama mesa. Uzorci su analizirani na prisutnost toksina nakon inkubacije u prilagođenim uvjetima (broj bakterija, temperatura i vrijeme), a nakon toga su prisutni toksini identificirani. Ukupno 98 uzoraka mesa je inokulirano sa sedam različitih koncentracija S. aureus T i ATCC 13565, koji su potom bili inkubirani pola sata, 1, 3 i 24 sata. Analizirani su test kitovima 3M™ Tecra™ SETVIA48 i 3M™ Tecra™ SIDVIA. Uzorci inkubirani 3 sata pri 25 °C i 37 °C dali su pozitivne rezultate kod broja 105 CFU/g. Uzorci inkubirani pri 4 °C, nakon 24 sata, dali su pozitivne rezultate kod broja 103 CFU/g. S. sureus ATCC 13565 sintetizira enterotoksine A i D dok soj T sintetizira enterotoksin E. |
Ključne riječi | ELISA test enterotoksin mljeveno meso S. aureus |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Determination of staphylococcal enterotoxins in ground meat |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo Laboratorij za tehnologiju mesa i ribe |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | dodiplomski |
Naziv studijskog programa | Prehrambena tehnologija; smjerovi: Nutricionizam |
Smjer | Nutricionizam |
Akademski / stručni naziv | diplomirani inženjer prehrambene tehnologije; smjer nutricionizam |
Kratica akademskog / stručnog naziva | dipl. ing. preh. teh. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2009-10-12 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Staphylococcal food poisoning is one of the most common forms of foodborne illness, resulting from the ingestion of enterotoxins which are preformed in foods by enterotoxinogenic strains of Staphylococcus aureus. The objective of this research was to determine the possibility of intoxication in a subject assuming an ingestion of 100g of meat. The bacteria count, incubation time and incubation temperature were adjusted, and any toxins present were then identified. A total of 98 ground meat samples were inoculated with seven different decimal dilutions of S. aureus T and ATCC 13565. These samples were incubated at 3 different temperatures, over 1/2, 1, 3 and 24 hour periods. Samples were analyzed using a test kit 3M™ Tecra™ SETVIA48 and 3M™ Tecra™ SIDVIA. When samples were incubated at 25 °C and 37 °C for 3 hours enterotoxin first occurs when a bacteria count of 105 CFU/g is used. Samples incubated at 4°C have shown positive results, after 24 hours, when a bacteria count of 103 CFU/g is used. S. aureus ATCC 13565 produces enterotoxins A and D while strain T produces enterotoxin E. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | ELISA test enterotoxin minced meat S. aureus |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:375529 |
Pohranio | Valter Ilić |