Sažetak | Šećerna repa uzgojena u umjerenim sjevernim područjima i šećerna trska uzgojena u tropskim predjelima osnovne su srovine za proizvodnju šećera. To su biljke u čijem se korijenu (repa) i stabljici (trska) nalaze pohranjeni šećer i mnogi drugi spojevi, a njihovi udjeli, kao i međusobni odnosi ovise o mnoštvu vanjskih čimbenika tijekom proizvodnje i rasta biljke. Uzimani su uzorci međuprodukta i konačnog produkta, konzumnog šećera šećerne repe i šećerne trske, tijekom tehnološkog procesa proizvodnje. Uzimani uzorci međuprodukata šećerne repe su: difuzni sok, rijetki sok, gusti sok, šećerovina A, zeleni sirup "A", bijeli sirup "A", šećerovina B, zeleni sirup "B", bijeli sirup "B", "B" šećer, šećerovina C, klera, "C" šećer, melasa, afinirani "C" šećer i afinirani "C" sirup. Uzimani uzorci međuprodukata šećerne trske su: šećerovina A, šećerovina B, "B" mješani sirup, "C" šećerovina, "C" zeleni sirup, "C" mješani sirup, "C" šećer, "D" mješani sirup, "D" šećer, "E" šećer, sirova klera, sirova klera prije čišćenja, I klera poslije čišćenja, I klera, II klera, melasa i afinirani šećer. U navedenim uzorcima određivani su procesni parametri: udjel suhe tvari, polarizacija, kvocijent čistoće, pH, udjel inverta i boja, a za konzumni šećer i udjel vlage, pepela, SO2, tip i granulacija, na temelju kojih se definirala kakvoća uzorka. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da je konzumni šećer, proizveden tijekom "zelene" kampanje 2006. godine i "žute" kampanje 2007. godine zadovoljavajuće kakvoće i u skladu s kakvoćom konzumnog šećera unutar deset godina. |
Sažetak (engleski) | Sugar beet is cultivated in temperate zones of the north and sugar cane is cultivated in tropical zones a basic raw material for sugar production. They are a plants in whose root (sugar beet) and stalk (sugar cane) has sugar and many other compounds stored in it and their shares, as well as their ratio, depend on a large number of external factors during production and growth of the plant. Samples of intermedial products and of the final product, white sugar of sugar beet and sugar cane, were taken during the technological process of sugar production. Samples intermedial products of sugar beet are: raw juice, thin juice, thick juice, massecuite A, green syrup "A", white syrup "A", massecuite B, green syrup "B", white syrup "B", "B" sugar, ", massecuite C, standard liquor, "C" sugar, molasses, afinated "C" sugar and afinated "C" syrup. Samples intermedial products of sugar cane are: massecuite A, massecuite B, mixed juice "B", massecuite C, green juice "C", mixed juice "C", "C" sugar, mixed juice "D", "D" sugar, "E" sugar, raw standard liquor, raw standard liquor before process of cleaning, raw standard liquor after the process of cleaning, standard liquor I, standard liquor II, molasses and afinated sugar. Those samples had their process parametres measured: dry matter content, polarisation, purity quotient, pH, invert sugar content and color, and for white sugar also wet, ash, SO2, type and granulation, based up on that, the quality of samples was defined. Results showed that white sugar, produced in "green" campaign 2006. and "yellow" campaign 2007., had a satisfactory quality equal to that in white sugars that been produced in last ten years. |