Sažetak | Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih faktora kao što su zemljopisni, vremenski, uvjeti proizvodnje, biljnim izvori, pakiranje i vrijeme skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri ukupno 33 uzoraka meda od kadulje iz 2005. i 2006.godine. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, električna provodnost, maseni udjel reducirajućih šećera, saharoze te kiselost. Dobiveni rezultati pokazuju da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 14,13 do 18,00%, električna provodnost 0,267 do 1,003 mS/cm, maseni udio reducirajućih šećera od 67,85 do 77,68%, saharoze od 0,00 do 4,83%, te kiselost 14,196 do 28,840 mmol/kg. Također je uočeno da postoje statistički značajne razlike određivanih parametara između uzoraka meda kadulje iz 2005. i 2006.godine. |
Sažetak (engleski) | Honey samples that are available commercially, differ in quality on account of various factors like geographical, seasonal and processing conditions, floral source, packaging and storage period. The aim of this study was to determine physico-chemical parameters of 33 sage honey samples. Typical quality parameters water, electrical conductivity, reducing sugars, sucrose, and acidity were measured. It was found that water content was between 14,13 do 18,00%, electrical conductivity ranged between 0,267 do 1,003 mS/cm, reducing sugars 67,85 do 77,68%, sucrose 0,00 do 4,83%, acidity 14,196 do 28,840 mmol/kg. Between this honey samples from 2005. and 2006. ware significant differences recognized. |