Sažetak | Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih faktora kao što su zemljopisni, vremenski, uvjeti proizvodnje, biljnom izvoru, pakiranju i vremenu skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 133 uzoraka 21 različite vrste meda prikupljenih na području Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije u sezoni 2005. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, električna provodnost, maseni udjel reducirajućih šećera, saharoze te kiselost. Primijećeno je da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 13,80 do 22,12%, reducirajućih šećera od 59,45 do 71,49%, saharoze od 0,00 do 11,69%, električna provodnost 0,110 do 1,605 mS/cm, te kiselost 5,00 do 35,21 mmol/kg. Također je uočeno da postoje statistički značajne razlike određivanih parametara između različitih vrsta meda. |
Sažetak (engleski) | Honey samples that are available commercially, differ in quality on account of various factors like geographical, seasonal and processing conditions, floral source, packaging and storage period. The aim of this study was to determine physico-chemical parameters of 133 honey samples of 21 different types collected from different areas of Republic of Croatia, Bosnia and Hercegovina and Republic of Slovenia. Typical quality parameters water, total reducing sugars, sucrose, electrical conductivity and acidity were measured. It was found that water content was between 13,80-22,12%, total reducing sugars 59,45-71,49%,, sucrose 0,00-11,69%. Electrical conductivity ranged between 0,110-1,605 mS/cm and acidity 5,00-35,21 mmol/kg. Between different sorts of honey significant differences were recognized. |