Sažetak | U današnje vrijeme kada se daje naglasak na zdravu hranu bogatu mineralima, aminokiselinama, proteinima, ugljikohidratima i vitaminima, koja sadrži visoki udio neprobavljivih vlakana, a ujedno sadrži male količine masti, gljive sve više postaju sastavni dio jelovnika diljem svijeta. Stoga je od izuzetne važnosti voditi kontrolu zdravstvene ispravnosti gljiva, imajući u vidu kako zbog podloge na kojoj raste ili se uzgaja i kontakta sa okolišem koji je sve zagađeniji postoji mogućnost kumuliranja značajnih količina toksičnih elemenata. U ovom radu su ispitivane koncentracije elemenata u tragovima, toksičnih (Pb, Cd, Hg, As, Ag) i esencijalnih (Cu, Zn, Fe, Mn, Se, K) u uzorcima svježih gljiva (Agaricus campestris - šampinjoni, Boletus edulis - vrganj, Cantharellus cibarius - lisičica, Pleurotus ostreatus - bukovača, Collybia fusipes - hrastovača, Macrolepiota procera - sunčanica, Russula virescens - golubača) iz uzgoja i samoniklih u prirodi, te uzorcima industrijski procesiranih gljiva (proizvodi u konzervama i staklenkama) i uzorcima zemlje iz uzgajališta i prirode sa kojih su gljive uzorkovane. Količina elemenata u tragovima (toksičnih i esencijalnih) određivana je metodom atomske apsorpcijske spektrometrije primjenom grafitne, plamene i hidridne tehnike. Obzirom na teške metale većina uzoraka bila je u skladu sa zakonskim propisima, ali ipak u nekoliko uzoraka svježih gljiva iz uzgoja i prirode zabilježene su količine olova i kadmija veće od dozvoljenih. Rezultati o esencijalnim elementima dopunjuju postojeće i donose nove podatke o ispitivanim vrstama gljiva. |
Sažetak (engleski) | Nowadays, when an emphasis on a healthy diet rich in minerals, amino acids, proteins, carbohydrates and vitamins, which contain a high proportion of indigestible fiber, and also contains small amounts of fat, mushrooms are increasingly becoming an integral part of the diet worldwide. It is therefore of utmost importance to implement the health safety control of mushrooms, keeping in mind that the substrate on which they are grown or raised, and contact with the environment that is increasingly polluted enable the significant accumulation of toxic elements. In this study the concentration of trace elements, toxic (Pb, Cd, Hg, As, Ag) and essential (Cu, Zn, Fe, Mn, Se, K) in samples of fresh mushrooms (Agaricus campestris - mushrooms, Boletus edulis - porcini, Cantharellus cibarius - chanterelle, Pleurotus ostreatus - oyster, Collybia fusipes - Collybia, Macrolepiota procera - parasol mushroom, Russula virescens - green-cracking Russula) wild and farmed, and industrially processed mushrooms (caned products and jars) and soil samples from farms and nature from which the sampled mushrooms were investigated. The amount of trace elements (toxic and essential) was determined by atomic absorption spectrometry using the graphite, flame and hydride techniques. Considering toxic heavy metals the most of samples were in accordance with the legislations, but in a few samples of fresh mushrooms from farming and nature there have been determined amounts of lead and cadmium higher than allowed. The results of essential minerals and elements complement the existing and bring some new information about the tested species of mushrooms. |