Naslov | Utjecaj predtretmana na fizikalno-kemijska svojstva i fenolne spojeve sušenih šljiva |
Autor | Dragana Obradović |
Voditelj/Mentor | Verica Dragović Uzelac (mentor)
|
Sažetak rada | U ovom radu provedeno je određivanje fizikalno-kemijskih parametara te fenolnih spojeva u četiri različite sorte šljiva (President, Topper, Tophit i Topend) te ja na temelju dobivenih rezultata, odabrana sorta Topper za sušenje. Prije sušenja plodovi šljiva odabrane sorte su podvrgnuti predtretmanima uranjanjem u 1%-tnu otopinu KOH te vodu pri temperaturi od 22°C i 60°C. Od fizikalno-kemijskih analiza određena je ukupna i topljiva suha tvar, pH vrijednost, ukupna kiselost te ukupni fenoli i flavonoidi. Proces sušenja proveden je u laboratorijskoj sušari u tri faze: faza predgrijavanja ( 45 °C,/1 h), fazu sušenja ( 75 °C/ 5 h) te fazu hlađenja (50 °C /30 min). Na temelju dobivenih rezultata zaključeno je da se najbolja kvaliteta sušenih šljiva zadržava kod šljiva koje su tretirane s 1% KOH pri 60°C, koje su ujedno sadržavale i najveću količinu fenolnih spojeva. |
Ključne riječi | šljiva fizikalno-kemijska svojstva fenoli predtretman sušenje |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Impact of pretreatment on physical-chemical properties and phenolic compounds of dried plum |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo Laboratorij za procese konzerviranja i preradu voća i povrća |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | preddiplomski |
Naziv studijskog programa | Prehrambena tehnologija |
Akademski / stručni naziv | sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije |
Kratica akademskog / stručnog naziva | univ. bacc. ing. techn. aliment. |
Vrsta rada | završni rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2014-06-11 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | In this study were determined physical and chemical parameters and phenolic compounds in four different varieties of plums (President, Topper, Tophit and Topend), and based on the obtained results, for drying variety Topper was selected. This variety was subjected to pre-treatment by immersion in 1 % solution of KOH and water at a temperature of 22 ° C and 60 ° C. On raw and dried plums were performed physical and chemical parameters: the total and soluble solids, pH, total acidity, total phenols and flavonoids. The drying process was conducted in laboratory conditions in three phases: pre-heating phase (45 °/1h), the drying phase (75 °C/5 h) and cooling phase (50 °/30 min). Based on the obtained results it was concluded that the best quality of dried plums was achieved in samples treated with 1% KOH at 60 ° C. The same samples contained the highest amount of phenolic compounds, too. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | Plum physical and chemical properties phenols pretreatment drying |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:302200 |
Pohranio | Valter Ilić |