Naslov | Određivanje primarne arome bijelog grožđa |
Autor | Helena Vibovec |
Voditelj/Mentor | Karin Kovačević Ganić (mentor)
|
Sažetak rada | Aroma vina je jedan od najvažnijih parametara u formiranju kvalitete vina, a ovisi o brojnim fakto-rima poput sorte i zrelosti grožđa, postupcima koji prethode fermentaciji, samoj fermentaciji, aktivnosti kvasa-ca te starenju vina. Spojevi arome podrijetlom iz grožđa, zaslužni za formiranje primarne (sortne) arome, for-miraju kvalitetu i regionalni karaktera vina. Škrlet bijeli je autohtona hrvatska sorta koja se uzgaja u vinogra-darskim regijama Moslavine i Pokuplja. Cilj rada je utvrditi postoji li razlika u fizikalno-kemijskim svojstvima i koncentraciji spojeva primarne arome, među moštovima proizvedenim u vinogradarskim regijama Moslavine i Pokuplja. Asimilirajući dušik određen je metodom formolne titracije, dok je mikroekstrakcija na čvrstoj fazi sa plinskom kromatografijom korištena za određivanje spojeva iz skupine C6-alkohola i C6-aldehida, mono-terpena te C13-norizoprenoida. Dobiveni rezultati su pokazali razlike u fizikalno-kemijskim svojstvima i pri-marnoj aromi između moštova proizvedenih u različitim vinogradarskim regijama. |
Ključne riječi | Vitis vinifera L. Škrlet bijeli mošt primarna aroma vina asimilirajući dušik |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Determination varietal aroma of white grapes |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo Laboratorij za tehnologiju i analitiku vina |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | diplomski |
Naziv studijskog programa | Prehrambeno inženjerstvo |
Akademski / stručni naziv | magistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva |
Kratica akademskog / stručnog naziva | mag.ing.techn.aliment. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2014-09-17 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Wine aroma is one of the most important parameters used to determine wine character and quality. It depends on the variety, grape maturity, prefermentative and vinification procedures as well yeast activity and wine aging. Odoriferous compounds originatin in grapes, responsible for varietal aromas of wines, play important role in the quality and regional character of wines.. Vitis vinifera cv. Škrlet bijeli is an autochthonous cultivar in areas of Moslavina and Pokuplje, viticulture regions of Croatia. The aim of this research was to determine whether there are differences in physical and chem-ical properties and varietal aroma compound concentrations, among must produced in those wine-growing regions. Formol titrations, applied for YAN measurements in must samples, and solid phase microextraction followed by gas chromatography, were used to determine C6-alchohols and C6-aldehydes, monoterpenes and C13-norisoprenoides. Obtained results indicate that there are differences in physical and chemical properties and varietal aroma compound concentrations between must from different wine-growing region. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | Vitis vinifera L. Škrlet bijeli must varietal aroma yeast assimilable nitrogen |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:734942 |
Pohranio | Valter Ilić |