Naslov | Primjena metode odzivnih površina u optimizaciji procesnih parametara enzimske hidrolize lignocelulozne sirovine |
Autor | Sara Ujević |
Voditelj/Mentor | Tonči Rezić (mentor)
|
Sažetak rada | Istraživanje se temelji na poboljšanju procesa enzimske hidrolize pulpe šećerne repe (PŠR) s ciljem povećanja oslobađanja šećera. Komercijalni enzimski preparat (Viscozyme L) i statističke metode primijenjeni su za optimizaciju procesa hidrolize. Metoda odzivnih površina (RSM) je korištena za optimiziranje procesnih parametara nakon hidrolize. Najviša koncentracija šećera, 7,80 g/L, dobivena je pri pH 4, temperaturi 0 te 80 L enzima/g s.tv. PŠR. |
Ključne riječi | Enzimska hidroliza Viscozyme L Metoda odzivnih površina optimizacija pulpa šećerne repe |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Application of response surface methodology in optimization of lignocellulosic materials enzymatic hidrolization |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za biokemijsko inženjerstvo Laboratorij za biokemijsko inženjerstvo, industrijsku mikrobiologiju i tehnologiju piva i slada |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Biotehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | preddiplomski |
Naziv studijskog programa | Biotehnologija |
Akademski / stručni naziv | sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka biotehnologije |
Kratica akademskog / stručnog naziva | univ. bacc. ing. biotechn |
Vrsta rada | završni rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2013-06-26 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | The investigation aims to enhance enzymatic sugar beet pulp (SBP) hydrolytic process for maximizing the sugar liberation. Commercial enzyme preparation (Viscozyme L) and statistical tools were applied to optimize hydrolysis process. Response surface methodology (RSM) was used for process parameters optimisation after hidrolization. The higher yield 7,80 g/L was obtain ith p , temperature 0 and 80 μL of enzyme/g d.m. SBP. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | Enzymatic hydrolysis Viscozyme L RSM Optimization Sugar beet pulp |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:434122 |
Pohranio | Valter Ilić |