Naslov | Utjecaj glutena na preživljavanje probiotičkih sojeva u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta |
Autor | Lea Iličić |
Voditelj/Mentor | Jagoda Šušković (mentor)
|
Sažetak rada | Preživljavanje nepovoljnih uvjeta gastrointestinalnog trakta (GIT) jedan je od ključnih kriterija pri odabiru probiotičkih sojeva jer je GIT ciljno mjesto njihovog djelovanja. Stoga, cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj dodatka glutena (γ=1 mg/mL) na in vitro preživljavanje Lactobacillus sojeva u simuliranim sokovima GIT-a. Prema dobivenim rezultatima, dodatak glutena u navedenoj koncentraciji nema značajan učinak na preživljavanje BMK. Osim toga, ispitan je i utjecaj glutena na rast Lactobacillus sojeva u optimalnoj MRS hranjivoj podlozi i nije dokazan štetan učinak njegove prisutnosti u podlozi za rast. Kako bi se provjerila kompatibilnost probiotičkih sojeva in vitro proveden je test koegzistencije. Naime, bakterije mogu antagonistički djelovati prema drugim bakterijskim sojevima čime snižavaju njihovu sposobnost preživljavanja što posljedično dovodi do smanjenja učinkovitosti primijenjenog probiotika. Rezultati pokazuju da ispitani sojevi mogu rasti kao združena kultura u istoj hranjivoj podlozi. |
Ključne riječi | gluten gastrointestinalni trakt probiotici adhezija |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | The impact of gluten on survival of probiotic strains in simulated conditions of gastrointestinal tract |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za biokemijsko inženjerstvo Laboratorij za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Biotehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | preddiplomski |
Naziv studijskog programa | Biotehnologija |
Akademski / stručni naziv | sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka biotehnologije |
Kratica akademskog / stručnog naziva | univ. bacc. ing. biotechn |
Vrsta rada | završni rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2016-09-06 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | The survival of adverse conditions of the gastrointestinal tract (GIT) is one of the main criteria in the selection of probiotic strains because GIT is target location of their work. Therefore, the aim of this study was to investigate the influence of gluten (γ=1 mg/ml) in the in vitro survival of Lactobacillus strains in simulated juices of GIT. According to the results, the addition of gluten applied in that concentration does not have a significant impact on the survival of LAB. Additionally, the impact of gluten on the growth of Lactobacillus strains in optimal MRS broth was tested and harmful effect of his presence in the growth medium was not proven. In order to verify the compatibility of probiotic strains in vitro, coexistence test was conducted. Bacteria can act antagonistic toward other bacterial strains and decrease their ability to survive, what consequently leads to reduction in the effectiveness of the applied probiotic. The results show that the tested strains can grow as a mixed culture in the same medium. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | gluten gastrointestinal tract probiotics adhesion |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad u otvorenom pristupu |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:591320 |