Sažetak | Mak, latinskog naziva Papaver somniferum L., vrlo je važna ljekovita i uljarska kultura, a uzgaja se i kao ukrasna biljka. Cilj ovoga rada bilo je odrediti osnovne parametre kvalitete sjemena maka i sastav masnih kiselina prisutnih u ulju sjemenki maka. Za analizu smo koristili sjemenja 6 istih sorti iz 2013. i 2014. godine i 6 različitih sorti maka iz 2014. godine, uzgojenih na eksperimentalnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Udio vode (5,2 – 6,0 %) je odgovarao podacima navedenim u literaturi dok je udio ulja (39,7 – 47,9 %) bio manji u usporedbi s podacima navedenim u literaturi. U izdvojenim uzorcima ulja smo odredili sastav masnih kiselina. Dobiveni podaci o kvalitativnom sastavu su bili u skladu s literaturnim navodima, dominantna masna kiselina u svim ispitivanim uzorcima ulja sjemenki maka je linolna (65,5 – 73,7 %), a zatim značajni udio čine oleinska (12,9 – 20,5 %) i palmitinska (8,7 – 10,0 %) dok stearinske (1,8 – 2,3 %) i linolenske (0,6 – 1,5 %) masne kiseline ima najmanje. Sorte koje se ističu s najvećim udjelom ulja su Opal iz 2013. godine (47,9 %), Matis iz 2014. godine (47,3 %) i Beli Manastir iz 2014. godine (46,5 %). |
Sažetak (engleski) | Poppy, Latin name Papaver somniferum L., is very important medical and oil crop, which is also cultivated as a decorative plant. The aim of this study was to determine the basic quality parameters of poppy seeds and fatty acid compositions of poppy seed oils. We used six poppy seed varieties from 2013 and 2014, and six different ones from 2014 in our analyses, which were grown on experimental field of the Faculty of Agriculture in Zagreb. Moisture contents (5,2 – 6,0 %) were in accordance to the data from the literature, oil contents (39,7 – 47,9 %) were lower than the data referred to in the literature. We determined fatty acid contents. The results were in accordance with the data from the literature, the main fatty acid in all poppy seed oils was linoleic (65,5 – 73,7 %), followed by oleic (12,9 – 20,5 %) and palmitic acid (8,7 – 10,0 %). The lowest value were with stearic (1,8 – 2,3 %) and linolenic acid (0,6 – 1,5 %). The varieties with highest oil contents were Opal from 2013 (47,9 %), Matis from 2014 (47,3 %) and Beli Manastir from 2014 (46,5 %). |