Abstract | Cilj ovog istraţivanja bio je odrediti kemijski sastav 35 uzoraka maruna sa podruĉja Cresa te dobivene rezultate usporediti s rezultatima iz drugih literaturnih navoda. Analizom kemijskog sastava dobiveni su sljedeći rezultati: za udio vode raspon se kreće od 43,53 % do 58,97 %, udio pepela u iznosu od 0,93 % do 1,39 %, udio ukupnih proteina od 5 % do 6,50 %, udio reducirajućih šećera od 0,52 % do 1,6 %, udio saharoze kreće se u rasponu od 7,16 % do 13,09 %, udio škroba od 22,16 % do 38,38 % te udio masti u rasponu od 0,97 % do 2,94 %. |
Abstract (english) | The aim of this study was to determine the chemical composition in 35 marron samples from Cres (Croatia) and compare the results with the results from different literature sources.These are the results from the chemical composition analysis: the moisture content ranged from 43,53 % to 58,97 %, the ash content ranged from 0,93 % to 1,39 %, the total protein content from 5,00 % to 6,50 %, the reducing sugars content from 7,8 % to 13,95 %, the sucrose content ranged from 7,16 % to 13,09 %, the starch content from 22,16 % to 38,38 % and the fat content ranged from 0,97 % to 2,94 %. |