Naslov | Analiza teških metala u vinu Pinot sivi |
Autor | Ivan Povrženić |
Voditelj/Mentor | Vesna Zechner-Krpan (mentor)
|
Sažetak rada | Nepoželjne senzorske promjene u vinu često su uzrokovane visokom koncentracijom teških metala. Prisutnost željeza, bakra i cinka u visokim koncentracijama dovodi do organoleptičkih promjena i to naročito u mirisu, okusu (po metalu), ali i izgledu samog vina. Stoga je poželjno brzim i učinkovitim metodama odrediti prisustvo i koncentraciju spomenutih metala u vinima. Ionska kromatografija (IC) i induktivno spregnuta plazma optičko emisijske spektroskopije (ICP OES) korištene su kao analitičke metode za određivanje 9 teških metala u vinu Pinot sivi, križevačkog vinogorja, privatnog proizvođača. Kemijskim postupcima određeni su i osnovni parametri kakvoće spomenutog vina: ukupne kiseline, hlapive, kiseline, slobodni i vezani sumpor, šećer te alkohol. Rezultati kemijskih i analitičkih metoda analiziranog vina su u skladu s vrijednostima u literaturnim izvorima za tu vrstu vina. |
Ključne riječi | vino Pinot sivi metali ionska kromatografija induktivno spregnuta plazma optičko emisijske spektroskopije |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Analysis of heavy metals in the wine pinot grey |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za biokemijsko inženjerstvo Laboratorij za biokemijsko inženjerstvo, industrijsku mikrobiologiju i tehnologiju piva i slada |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Biotehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | preddiplomski |
Naziv studijskog programa | Biotehnologija |
Akademski / stručni naziv | sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka biotehnologije |
Kratica akademskog / stručnog naziva | univ. bacc. ing. biotechn |
Vrsta rada | završni rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2010-07-01 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Undesirable sensory changes in wine are often caused by high concentrations of heavy metals. The presence of copper, iron and zinc in high concentrations leads to organoleptic changes, especially in smell, taste (metallic), and in appearance of wine. Therefore, it is desirable to have fast and effective method to determine the presence and concentration of these metals in wines. Ion chromatography (IC) and inductively coupled plasma optical spectroscopy emission (ICP OES) were used as analytical methods for determination of nine heavy metals in wine Pinot Grey, Križevci wine region, private producer. Using chemical analyses, basic parameters in mentioned wine were defined: total acidity, volatile, acid, free and bound sulfur, sugar and alcohol. The results of chemical and analytical methods of analyzed wine are consistent with the values in the literature sources for this type of wine. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | wine Pinot grey heavy metals ion chromatography inductively coupled plasma optical spectroscopy emission |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:310583 |
Pohranio | Valter Ilić |