Sažetak | U ovom radu istraživala su se fizikalno kemijska svojstva ostataka lignje Loligo gahi nakon prerade. Određivao se udjel vode, proteina, masti, pepela, pH te stupanj oksidacije masti. Rezultati analize pokazali su da je udio vode, proteina, masti te pepela bio između 78-79, 15,8-17,46, 2,22-3,42 te 1,37-2,28 g/ 100 g uzorka. Vrijednost pH kretala se između 6,491-6,648, a stupanj oksidacije masti između 59,98-97,11 mol(MDA)/100 g uzorka. Usporedbom dobivenih rezultata sa drugim istraživanjima utvrdile su se određene sličnosti u kemijskom sastavu. To je dovelo do zaključka kako otpad od lignji nakon prerade predstavlja odgovarajuću sirovinu za daljnju preradu u proizvode kao što su riblja hrana, dodatak za stočnu hranu, organska gnojiva itd. |
Sažetak (engleski) | In this paper the physicochemical properties of Loligo gahi squid residues were investigated after processing. Water, protein, fat, ash, pH, and degree of fat oxidation were determined. The results of the analysis showed that the water, protein, fat and ash content was between 78-79, 15.8-17.46, 2.22-3.42 and 1.37-2.28 g / 100 g of the sample. The pH value ranged between 6,491-6,648 and the degree of fat oxidation between 59,98-97,11 moles (MDA) per 100 g sample. By comparing the results obtained with other studies, certain similarities were found in the chemical composition. This led to the conclusion that squid waste after processing represents the appropriate raw material for further processing in products such as fish food, animalfeed, organic fertilizers, ect. |