Naslov | Kakvoća domaćeg bijelog vina Pinot sivi iz podregije Slavonija |
Autor | Ana Čobanov |
Voditelj/Mentor | Vesna Zechner-Krpan (mentor)
|
Sažetak rada | Cilj završnog rada bio je odrediti parametre kakvoće domaćeg bijelog vina sorte Pinot sivi iz vinogorja Požega–Pleternica, podregije Slavonija, berba 2015. Osnovna analiza vina je izvršena u analitičko-kemijskom laboratoriju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta gdje je određen udio etanola, koncentracija neprevrelog šećera, slobodnog, vezanog i ukupnog sumpora, te hlapljivih i ukupnih kiselina. Papirnom kromatografijom utvrđena je prisutnost vinske, jabučne i mliječne kiseline, a HPLC-metodom određene su koncentracije glukoze, etanola, glicerola, mliječne i octene kiseline. Svi analizirani parametri koji podliježu zakonskoj regulativi, nalaze se unutar dopuštenih granica. |
Ključne riječi | bijelo vino HPLC- metoda papirna kromatografija Pinot sivi |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Quality of domestic white wine Pinot gris from the subregion Slavonija |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za biokemijsko inženjerstvo Laboratorij za biokemijsko inženjerstvo, industrijsku mikrobiologiju i tehnologiju piva i slada |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Biotehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | preddiplomski |
Naziv studijskog programa | Biotehnologija |
Akademski / stručni naziv | sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka biotehnologije |
Kratica akademskog / stručnog naziva | univ. bacc. ing. biotechn |
Vrsta rada | završni rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2016-06-30 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | The aim of final work was to determine quality parameters of domestic white wine, variety Pinot gris, from Požega-Pleternica vineyards, subregion Slavonija, year 2015. Basic analyses were preformed in the analytical chemical laboratory at Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering where ethanol, residual sugars, free and total sulfur dioxide as well as total and volatile acids were determined. With thinlayer chromatography tartaric, malic and lactic acid where detected, and HPLC-method was used to determine glucose, ethanol, glycerol, lactic and acetic acids. The values of analysed parameters of domestic wine Pinot gris, that are subject of legal regulations, are found to be in the permitted range. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | HPLC-method Pinot Gris thin-layer chromatography white wine |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad u otvorenom pristupu |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:159:961390 |