Pages
-
-
Određivanje ukupnih fenola i antocijana u komini grožđa sorte Merlot
-
Marina Marinčić Cilj ovog istraživanja je bio ispitati utjecaj vremena (30, 45 i 60 min) i upotrebe 50% vodene otopine etanola, te iste otopine s udjelom 0,5 i 1% klorovodične kiseline, na izolaciju fenola i antocijana iz pokožice grožđa sorte Merlot primjenom ekstrakcije pomoću refluksa. Određivanje ukupnih fenola i antocijana provedeno je spektrofotometrijski. Najviši prinos ukupnih fenola određen je u ektraktu ekstrahiranom 60 min uz dodatak 0,5% klorovodične kiseline. Najviši prinos...
-
-
Validacija spektrofotometrijskih metoda za određivanje željeza i mangana u vodi za piće
-
Blaženka Jureta Cilj ovoga rada bila je validacija dviju spektrofotometrijskih metoda za određivanje udjela željeza i mangana u vodi za piće. Obje metode se koriste u rutinskoj kontroli vode za piće u Vinkovačkom vodovodu. Metode su standardne, normirane a provođenje validacije bio bi korak u procesu ishođenja akreditacije. Postupkom validacije provjereni su sljedeći parametri : selektivnost, preciznost, točnost, linearnost, robusnost i granica kvantifikacije. Na temelju dobivenih rezultata...
-
-
"Zelena" Sinteza, strukturna i spektroskopska analiza derivata γ-pirona
-
Tea Ilčić Već dulje vrijeme, interes znanstvenih istraživanja je pronalazak novih puteva za reakcije koje bi dale veća iskorištenja u umjerenim uvjetima, sa smanjenim brojem sintetskih stupnjeva i nadasve ekološki prihvatljive. Aktivacija mikrovalnim zračenjem kao nekonvencionalnim energetskim izvorom doprinosi značajnom ubrzanju širokog spektra organskih reakcija s nizom prednosti zelenog procesa u odnosu na konvencionalne metode. Istraživanja u okviru ovog rada obuhvaćaju mikrovalnu...
-
-
3D printanje jestivih gelova i inkapsulacija biljnih ekstrakata
-
Romia Gregorović Biljni ekstrakti izvor su brojnih bioaktivnih molekula s potencijalnim povoljnim utjecajem na zdravlje čovjeka. S obzirom na to da je njihova bioraspoloživost često ograničena, istražuju se tehnologije kojima će se takvi aktivni spojevi moći ugraditi u funkcionalne proizvode. Jedan od načina prevođenja biljnih ekstrakata u stabilniju formu je tehnologija inkapsulacije koja omogućava očuvanje i kontrolirano otpuštanje aktivne tvari obložene vanjskim omotačem od hidrokoloida, dok...
-
-
Adherencija prema dijetoterapiji kod oboljelih od šećerne bolesti tipa 2
-
Lucija Bakarić Gotovo 90 % oboljelih ima oblik šećerne bolesti tip 2 koji zbog sve veće učestalosti u svijetu predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem. Liječenje se temelji na usvajanju pravilnih prehrambenih navika i tjelesnoj aktivnosti za koje je potrebna suradljivost oboljelih. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj adherencije oboljelih od šećerne bolesti tip 2 na izbor dijabetičke dijete te utvrđivanje njihovih vrijednosti antropometrijskih i biokemijskih parametara ispitanika nakon...
-
-
Adhezija autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline na Caco-2 epitelne stanice
-
Maja Maričić Iz tradicionalno proizvedenog sira u salamuri izolirano je 19 različitih autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline (BMK), te je provedeno istraživanje in vitro adhezije u okviru probiotičkog koncepta. Adhezija na površinu crijevnih epitelnih stanica je bitan preduvjet za kolonizaciju probiotičkih sojeva u gastrointestinalnom traktu (GIT) jer omogućava dugotrajnije djelovanje probiotičkih bakterija na crijevnu mikrofloru i imunološki sustav domaćina, te spriječava kolonizaciju...
-
-
Adhezija odabranih probiotičkih bakterija na epitelne stanice karcinoma debelog crijeva
-
Iva Džaferović Probiotici su živi mikroorganizmi, koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljan učinak na zdravlje domaćina. Prilikom odabira probiotičkih sojeva, jedan od najvažnijih kriterija je svojstvo pojedine bakterije da adhezira i kolonizira gastrointestinalni trakt domaćina. Jedan od ciljeva ovog rada je bio ispitati utječe li prisutnost S-sloja na svojstvo adhezije Lactobacillus brevis ZG1 i Lactobacillus brevis SF15B na Caco-2 epitelne stanice, uz sojeve Lactobacillus helveticus...
-
-
Adhezijska svojstva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka
-
Jana Hrsan Cilj ovog rada bio je odrediti mogu li se sojevi Levilactobacillus brevis MB1, MB2, MB13, MB20 i Limosilactobacillus fermentum MC1, izolirani iz majčinog mlijeka, potencijalno koristiti kao probiotici. Ispitana je uloga S-proteina i egzopolisaharida bakterijskih sojeva u adheziji i kompetitivnoj ekskluziji bakterije Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1, primjenom Caco-2 stanične linije. Adhezijska sposobnost istih sojeva također je potvrđena ispitivanjem vezanja sojeva na lektinu...
-
-
Adhezijska svojstva potencijalnih probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline
-
Tomislav Korman Prilikom odabira probiotičkih sojeva, jedan od najvažnijih kriterija je sposobnost pojedine bakterije da adhezira i kolonizira gastrointestinalni trakt (GIT) domaćina. Probiotičke bakterije pri tom se natječu za mjesta vezanja u GIT domaćina s patogenim bakterijama što može doprinijeti zaštiti od infekcija. Stoga su u ovom radu ispitana adhezijska svojstva potencijalnih probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline (BMK) izoliranih iz autohtonih svježih sireva, te je ispitano...
-
-
Adhezijska svojstva probiotičkih sojeva iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium
-
Viktorija Jurić Cilj ovog rada je ispitati in vitro adheziju pojedinih Lactobacillus i Bifodobacterium sojeva na proteine ekstracelularnog matriksa. Eksperimenti su provedeni s petnaest različitih Lactobacillus i Bifidobacterium sojeva iz Zbirke bakterija mliječne kiseline Laboratorija za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, koja sadrži više od 200 različitih sojeva bakterija mliječne kiseline. Sposobnost adhezije Lactobacillus i...
-
-
Adipokini
-
Ivana Gradiški Bijelo masno tkivo se dugo vremena smatralo samo pasivnim spremištem energije, no u zadnjih dvadesetak godina masno tkivo je prepoznato kao vrlo aktivan endokrini i metabolički organ koji stvara i izlučuje bioaktivne peptide, adipokine, koji moduliraju apetit, potrošnju energije, osjetljivost na inzulin, endokrini i reproduktivni sustav, koštani metabolizam. Nadalje, adipokini sudjeluju u regulaciji upalnih procesa i imunosnih odgovora te se na temelju toga mogu podijeliti na proupalne...
Pages